The relationship between being green and capital investment
Yeşil olmanın sermaye yatırımı ile ilişkisi
  1. Tez No: 852838
  2. Yazar: BERNA NİSA YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEZA DANIŞOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir Yatırım, ESG Skoru, Yeşillik Ölçümü, Dinamik Panel Sistem GMM, Kantil Regresyon, Sustainable Investing, ESG Score, Greenness Measure, Dynamic Panel System GMM, Quantile Regression
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu tez, 2002 ile 2021 yılları arasında NYSE'de işlem gören şirketlerin yeşilliğinin gerçek sermaye yatırımları üzerindeki etkisini incelemektedir. Çalışmada bir firmanın yeşilliği, ESG skorunun Çevresel bileşeninin endüstri ve piyasa etkilerini yansıtacak şekilde ayarlanmasıyla ölçülmektedir. Bir firmanın yeşilliği ile yatırım faaliyetleri arasındaki ilişkiyi incelemek için iki farklı metodoloji kullanılmaktadır. Dinamik panel regresyonundan edilen bulgular, yeşil firmaların, yeşilliğin nasıl tanımlandığına bağlı olmaksızın, daha fazla yatırım yaptığını göstermektedir. Kantil regresyon sonuçları, düşük sermaye yatırımı seviyelerine sahip firmaların, yüksek yatırım seviyelerine sahip olanlara kıyasla, daha yeşil olduklarında yatırımlarını artırmaya meyilli olduğunu öne sürmektedir. Bulgular, Pastor, Stambaugh ve Taylor (2021) tarafından öne sürülen piyasanın giderek daha yeşil hale geleceği ve bu sürecin, yeşil firmaların, daha az yeşil veya kahverengi firmalara kıyasla daha yüksek sermaye yatırımı yapacakları hipotezlerini doğrular niteliktedir.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates the impact of the greenness of a firm on its real capital investments for the NYSE-listed companies between 2002 and 2021. The study measures greenness by adjusting the Environmental component of a firm's ESG score to reflect industry and market effects. Two distinct methodologies are utilized to examine the relationship between greenness and investment activities. Findings from the dynamic panel regressions indicate that greener firms tend to invest more, irrespective of how greenness is defined. The quantile regression results suggest that firms with lower levels of capital investment are inclined to increase their investments when they are greener, in contrast to those with higher investment levels. The findings corroborate Pastor, Stambaugh, and Taylor's (2021) prediction that the market will progressively become greener, influenced by the higher levels of capital investment from greener firms compared to less green, or brown, firms.