Imagining self and the other: The case of American imagination of Turks
Kendini ve ötekini anlamak: Amerikan imgeleminde Türkler örneği
  1. Tez No: 852839
  2. Yazar: ZEYNEP ELİF KOÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZERRİN TORUN, DOÇ. DR. TUBA ÜNLÜ BİLGİÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kültürel Soğuk Savaş, Türk imgesi, söylem analizi, kültürel ilişkiler, medya, Cultural Cold War, Turkish image, discourse analysis, cultural relations, media
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler (İngilizce) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 346
Özet
İkinci Dünya Savaşı sonrasında ortaya çıkan çift kutuplu dünya düzeni genellikle iki taraf arasında fiziksel herhangi bir çatışmaya evrilmemiş bir çeşit savaş olarak tanımlanır. Fakat, bazıları için bu savaş kültürel bir savaştır, yani bu dönem Kültürel Soğuk Savaş Dönemi'dir. Bu bakış açısına göre, Sovyetler Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri'nin arasındaki çatışma askeri bir çatışmadan ziyade ideolojik ve kültürel bir çatışmadan ibarettir. Bu temelde, ABD'nin en temel silahı Amerikan yaşam tarzı ve özgürlük ve bireyselliğe vurgu yapan Amerikan idealleridir. Bahse konu temelde, bu çalışma Kültürel Soğuk Savaş Döneminde Türkiye'nin konumunu problematize eder. Dolayısıyla söz konusu çalışma, Türkiye ve Türk imajının, popüler Amerikan yazılı basınında dönemin kültürel ikilemine uygun olarak tahayyül edilip ifade edildiğini iddia eder. Bu doğrultuda, ABD'deki Türk/Türkiye algısını anlayabilmek için bu çalışma öncelikle Amerikan kimliğini anlamayı hedefler ve daha sonrasında Türk algısını bu kimliğe referansla anlamlandırmayı amaçlar. Dolayısıyla, 1945 ve 1991 yılları arasında yayımlanmış ve ABD'de yüksek tiraja ve geniş temsiliyete sahip gazete ve dergiler kültürel temsile ilişkin Model 3A söylem analizi doğrultusunda incelenmiş ve analiz edilmiştir. Bu analizin sonucunda söz konusu çalışmaya göre, Amerikan imgeleminde Türk imajı Avrupa'daki ile benzerlikler paylaşsa da Soğuk Savaş koşullarında Türkiye ve ABD tarafından inşa edilen çok yönlü ortaklık sebebiyle Avrupa'dakinden farklı olarak olumlu ögeler de taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
The bipolar world right after the Second World War has commonly been described as a war that never ended up with a physical conflict between the two polars. However, for some, it was a cultural war, namely, a ―cultural Cold War‖. That is to say, actual conflict between the USSR and the United States (US) was on the grounds of an ideological and cultural clash, rather than a military clash between armies. The main weapon of the US, therefore, was its way of life, the ideas it stood for. On such basis, this study problematized Turkey's position within the cultural Cold War of the US. It argues that the image of Turks/Turkey in popular printed press was shaped by the cultural dichotomy that the US has constructed since the very beginning of the Cold War. In order to understand this perception toward Turks/Turkey, this study aimed at first, to understand the American self, and then point out the identity of Turks in relation to it. Popular discourse within the most circulated newspapers and magazines published between 1945 and 1991, were traced and analyzed using Hansen's Model 3A discourse analysis on cultural representations. As a result, it was concluded that even though the Turkish image in the US during the Cold War shared a lot in common with historical European/Western imagination, it also differentiated from it by contributing some positive attributions to that image stemming from a stern alliance vis-à-vis the Soviet threat in the same time period.