Unsymbolized mother loss: Rewriting on the body as anorexia
Sembolize edilmeyen anne kaybı: Anoreksiya olarak beden üzerine yeniden yazılması
  1. Tez No: 852840
  2. Yazar: SELİN UÇAR ÖZSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FARUK GENÇÖZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Anne Kaybı, Anoreksiya, Semptom, Psikanaliz, Loss of Mother, Anorexia, Symptom, Psychoanalysis
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 196
Özet
Bu çalışma, anne kaybı yaşamış ve hayatlarının ilerleyen dönemlerinde anoreksik semptomlar deneyimleyen genç yetişkin öznelerin söylemlerini incelemeyi amaçlamaktadır. İki kavramın söylem içerisindeki benzerlikleri ve farklılıklarının, yanı sıra kadın ve erkek öznelerin söylemlerinin Lacanyen söylem analizi perspektifinden araştırılması bu çalışmanın temel konularıdır. Beş katılımcı ile yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Analizde, temsilin demirlenmesi, metnin biçimsel nitelikleri: çatışma ve konuşulmayan noktalar ve Başka ile ilişki söylemsel olarak incelenmiştir. Çalışmanın sonuçları ilgili alanyazın ışığında ve klinik uygulamalar bağlamında tartışılmış ve gelecek çalışmalar için öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The current study aims to examine the discourse of young adult subjects who lost their mother and who experience remarkable anorexic symptoms later in life. The similarities and differences in the discourse of two concepts, and also the discourses female and male subjects are the main concerns of the current study in the light of Lacanian discourse analysis. Semi-structured interviews were done with five participants. In the analysis, anchoring representation, formal qualities of the text: conflict and unspoken points, and the relation with the Other are examined discursively. The results of the study were discussed in the light of relavant literature and clinical implications, and suggestions for future studies were provided.