An urban political ecological analysis of the Canal Istanbul Project
Kanal İstanbul Projesı̇'nı̇n kentsel polı̇tı̇k ekolojı̇k analı̇zı̇
- Tez No: 852891
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET BARIŞ KUYMULU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Marksist Kentsel Politik Ekoloji, Kentsel Metabolizma, Mülksüzleştirme Yoluyla Birikim, Mekansal Çözüm, Kent Hakkı, Marxist Urban Political Ecology, Urban Metabolism, Accumulation by Dispossession, Spatial Fix, The Right to the City
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu tezin ana amacı, planlanan Kanal İstanbul Projesi'nin kentsel yaşamın yeniden üretimi teması etrafında incelenerek Marksist kentsel politik ekoloji perspektifinden analizini yapmaktır. Kentsel yaşamın yeniden üretimi ve yeniden üretimi araştırmada iki farklı ama birbirleriyle ilişkili bir bağlamda kullanılmıştır. Birinci bağlam emeğin ve sermayenin kentsel çevrede kendilerini toplumsal sınıflar olarak ürettikleri çok yönlü süreci ifade ediyorken, ikinci bağlam ise David Harvey'in“kent hakkı”tartışmalarından esinlenerek kentsel yaşamın yeniden üretimini kentleşme sürecinin dayandığı ve yeniden ürettiği sınıf temelli eşitsizlikleri ifade etmek için kullanılmıştır. Araştırmada kent tanımı, Erik Swyngedouw'dan ilham alınarak sosyo-çevresel metabolizmalar içinde bir süreç olarak ele alınmış olup, planlanan projenin İstanbul'un kentsel yaşamının yeniden üretimini nasıl engelleyeceği anlaşılmaya çalışılmıştır. Bir diğer anlamlandırma çabası ise projenin planlama aşamasında dönen politik mücadeleler üzerinedir. Burada, uzman ve sivil organizasyonların görüşlerine, hazırlamış oldukları raporlara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this thesis is to analyze the planned Canal Istanbul Project from the perspective of Marxist urban political ecology by examining it around the theme of the reproduction of urban life. The reproduction and reproduction of urban life are used in the research in two different but interrelated contexts. While the first context refers to the multifaceted process by which labor and capital produce themselves as social classes in the urban environment, the second context, inspired by David Harvey's“right to the city”discussions, is used to express the reproduction of urban life in terms of the class-based inequalities that the urbanization process relies on and reproduces. In the research, the definition of the city is taken as a process within socio-environmental metabolisms inspired by Swyngedouw, and it is tried to understand how the planned project will prevent the reproduction of urban life in Istanbul. Another attempt to make sense of the project is made through the political struggles that took place during the planning phase of the project. Here, the opinions and reports of experts and civic organizations are included.