Rural women's cooperatives from intersectionality perspective: The case of Izmir
Kesişimsellik bakış açısıyla kırsal kadın kooperatifleri: İzmir örneği
- Tez No: 852928
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE AYŞE HOŞGÖR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: kırsal kadın, Kesişimsel Feminizm, kadın kooperatifleri, kadınların güçlendirilmesi, İzmir, rural women, intersectional framework, women's cooperatives, empowerment, Izmir
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu çalışmanın amacı, Kesişimsel Feminizm kapsamındaki kadın kooperatiflerini analiz ederek cinsiyet, sosyal sınıf ve yaş yapılarını anlamak ve bu faktörlerin kadınların güçlenmesini ve katılımını nasıl etkilediğini vurgulamaktır. Güçlendirme, kadın kooperatiflerinin dinamiklerinin bağlamsal analizini gerektiren çok boyutlu bir kavramdır. Kadın kooperatifleri son yıllarda literatürde geniş bir yer almaya başladı. Ancak kırsaldaki kadın kooperatiflerine ve onların güçlenme deneyimlerine sosyal sınıflara duyarlı bir yaklaşımla, kesişen güç yapılarına vurgu yapan bir bakış açısı büyük ölçüde keşfedilmemiş bir durumdadır. Kesişimsel Feminist Yaklaşım, güçlendirme biçimlerini eşitsizlik kategorileri olarak cinsiyet, sosyal sınıf ve yaşla uygun şekilde ilişkilendirir. Kadın kooperatifleri İzmir'in kırsal kesimlerinden seçilmiştir çünkü bu bağlamda değişen kırsal demografi, yerel yönetimlerin ve siyasi figürlerin katılımı ve bazı bölgelerde tarımsal gıda üretimine dayalı kendine özgü bir kooperatif deneyimine sahiptirler. Bu araştırma için nitel yöntem kullanılmış ve kırsaldaki kadın kooperatiflerinin üyeleri ve başkanları ile yarı yapılandırılmış derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Sonuçlar, farklı sosyo-ekonomik geçmişlerin kırsal kadın kooperatiflerine katılımın yanı sıra kadınların öznel güçlenme deneyimlerini de etkilediğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to analyze the women's cooperatives within Intersectional Feminism to understand the structures of gender, social class and age with emphasis on how these factors influence women's empowerment and participation. Empowerment is a multidimensional concept that requires a contextual analysis on dynamics of women's cooperatives. Women's cooperatives began to pertain in literature in the recent years. However, a perspective on rural women's cooperatives and their experiences of empowerment with emphasis on intersecting power structures, especially with a social class sensitive approach has been largely left unexplored. Intersectional Feminist Approach appropriately correlates forms of empowerment to gender, social class and age as categories of inequality. Women's cooperatives were selected from rural areas of Izmir, because in this context they have a unique experience of cooperatives with changing rural demography, involvement of local governments and political figures, and in some areas, reliance on agri-food production. For this research, qualitative method was utilized and semi-structured in-depth interviews were conducted on members and chairwomen of rural women's cooperatives. Results indicate that the different socio-economic backgrounds influence participation in rural women's cooperatives and as well as women's subjective experiences of empowerment.