Impact of emotive and cognitive reasoning in moral and political thinking: A philosophical inquiry
Ahlâkî ve siyasal düşüncede duygusal ve bilişsel akıl yürütmenin etkisi: Felsefî bir soruşturma
- Tez No: 852927
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MAJID DAVOODY BEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Otomatik ve Kontrollü Düşünme Süreçleri, Evrimsel Psikoloji, Nöro-Etik, Nöro-Politika, Automatic and Controlled Processes of Thinking, Evolutionary Psychology, Neuro-Ethics, Neuro-Politics
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu tez, duygusal ve bilişsel akıl yürütme ayrımının ahlâk ve siyaset felsefesi ile ilişkisini göstermeyi amaçlamaktadır. Bu ayrım, düşünme sürecindeki otomatik ve kontrollü süreçlere işaret etmektedir; ilk kavram duygusal ve içgüdüsel reaksiyonlarla ilişkiliyken ikincisi daha düşünmeye dayalı ve ön etkin bir tutumla ilişki içerisindedir. Duygusal akıl yürütme otomatik bir şekilde gerçekleşme eğilimindeyken bilişsel akıl yürütme daha kontrollü bir süreç neticesinde gerçekleşmektedir. Bu çerçevede, bu tez duygusal ve bilişsel akıl yürütme ayrımının varlığını tanımanın ve anlamanın, ahlâk/siyaset felsefesinin pratiğe dökülme biçiminin iyileştirilmesinde kullanılabileceğini çünkü bu ayrımla, ilgili felsefe alanlarında daha tarafsız ve gerçekçi bir bakış açısını uygulamaya koymak mümkün hâle geldiğini iddia etmektedir. Diğer bir deyişle; bu tez bir yandan duygusal-bilişsel akıl yürütme ayrımıyla ahlâk/siyaset felsefesi arasında ilişki kurmayı, diğer yandan bu ayrımın ilgili alanların normatif çerçevede gelişimi için nasıl kullanılabileceğini eleştirel çerçevede değerlendirmeyi hedeflemektedir. Bu ayrımı doğru bir şekilde anlamak için, nöro-etik/nöro-siyaset ile evrimsel psikoloji alanlarındaki bu ayrıma referans veren çalışmaların kapsamlı bir şekilde araştırılması elzemdir. Bu süreçte, betimleyici ve normatif ifadeler arasındaki farklılıklar, Hume'un var olan – yapılması gereken ifadeler ayrımı ile Moore'un doğalcılık yanılgısı kavramları temelinde ele alınacaktır. Bu farklılıkların tanınmasıyla, duygusal-bilişsel akıl yürütmeye ilişkin betimleyici unsurların normatif iddialar için nasıl kullanılabileceği gösterilecektir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to relate the distinction between emotive and cognitive reasoning in the moral and political philosophy. The distinction refers to automatic and controlled processes of thinking; the former relates to the emotional and instinctive reaction to the given problem whereas the latter is related to a contemplative and more proactive manner. Emotive reasoning tends to be made automatically whereas cognitive reasoning is produced as a result of a controlled process. In this regard, this thesis argues that acknowledging and understanding the distinction between these types of reasoning could be utilized for the betterment of the way moral/political philosophy is put into practice because with this distinction, it is possible to implement a more impartial and realistic point of view in these philosophical fields. In other words, this thesis aims to establish the relationship between emotive-cognitive reasoning distinction and ethics-political philosophy on the one hand, and critically evaluate how this distinction could be utilized for normatively improving these fields on the other. In order to understand this distinction properly, a detailed investigation of studies in neuro-ethics and neuro-politics, together with evolutionary psychology that gives reference to this distinction is essential. In the process, the characteristic differentiation between descriptive and normative statements will be taken into account, on the basis of Hume's distinction between is-ought statements and Moore's naturalistic fallacy, so that how descriptive features of emotive-cognitive reasoning would be used for normative argumentation could be shown.