Tlos Antik Kenti plastik sanatı
Plastic arts of the Ancient City of Tlos
  1. Tez No: 852972
  2. Yazar: TİJEN YÜCEL BAHÇETEPE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TANER KORKUT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Lykia, Tlos, Heykel, Kabartma, Malzeme, Lycia, Tlos, Sculpture, Relief, Material
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arkeoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 580
Özet
“Tlos Antik Kenti Plastik Sanatı”başlıklı doktora tezinin konusunu kentin heykel, portre, kabartma ve heykel kaideleri oluşturmuştur. Tez içerisinde ele alınan eserler 2017 kazı sezonu ve öncesine aittir. Ayrıca yüzey araştırmaları ile satın ve zor alım yoluyla Fethiye Müzesi envanterine giren eserler de çalışmanın konusuna dahil edilmiştir. Heykeltraşlık eserleri bir bütün halde ele alınarak tipolojik, ikonografik ve stilistik açıdan değerlendirilmiştir. Katalog dahilindeki eserler, Erken Klasik Dönem'den Bizans Dönemi ortalarına kadar geniş bir döneme tarihlenir. Eserler çağdaşı örneklerle tipolojik, ikonografik ve stilistik birliktelik içindedir. Kentin Klasik Dönem'e tarihlenen buluntularının Lykia mezar sanatıyla paralelliği görülmüştür. Ayrıca kentin Hellenistik, Roma ve Bizans dönemi eserleri de çağdaşı örneklerle benzerlik içindedir. Dönem heykeltraşlarının ünlü eserlerinin kopya ve varyantları kentte saptanmıştır. Dönemin moda diyebileceğimiz özellikteki eserlerinin de örnekleri tespit edilmiştir. Bunun yanında Tlos kenti için ünik veya kent yorumu olarak adlandırabileceğimiz anlatımlara da rastlanmıştır. Plastik eserlerle birlikte kentteki heykel kaideleri de tez içerisinde çalışılmıştır. Kaidelerin geneli bronz heykellere ait olduğu anlaşılmıştır. Az sayıdaki bronz esere karşı sayısal açıdan zengin eser yoğunluğundan bahsedilebilir. Tespit edilen heykeltraşlık eserlerin dışında heykel kaideleri de kentin plastik sanatı hakkında sayısal veri sunmaktadır. Tlos (ve yakın çevresinde) bulunmuş heykeltraşlık eserlerinin değerlendirilmesinde öne çıkan bir diğer önemli konu ise malzeme, atölye ve üretimdir. Bu tez kapsamında değerlendirilen eserler dikkate alındığında kent için yerel malzeme ve yerel işçiliğin her dönem için de bahsetmek doğru olacaktır. Bunun yanında ihtiyaç dahilinde ithal malzeme tedariki yapıldığı mermer analizi sonucunda doğrulanmıştır. Ayrıca yabancı heykeltraşların kente gelip çalıştığı arkeolojik ve epigrafik belgelerle kanıtlanmıştır. Zengin bir heykeltraşlık geçmişi olan kentin Roma Dönemi'nde de üretim içinde olması gerektiği düşünülmelidir. Tlos Antik Kenti'nin heykeltraşlık eserlerinin bir bütün halinde değerlendirilmesi bölge plastiğinin sorunlarının irdelenmesi adına da önemli bir çalışma olmuştur. Katalog içerisinde yer alan eserlerle bölgenin Klasik Dönemi için yeni veriler sunulmuştur. Hellenistik, Roma ve Bizans Dönemi eserleri ise bölgedeki heykeltraşlık faaliyetlerine yeni bakış açılarıyla bakılması gerektiğini göstermiştir. Ayrıca kentin Klasik Dönem harici eserlerinin de tez kapsamında olması ileride yapılacak çalışmalara önemli bir kaynak oluşturacaktır.
Özet (Çeviri)
The doctoral thesis titled“Plastic Arts of the Ancient City of Tlos”focuses on the sculptural, portraiture, relief, and sculptural pedestal elements of the city. The examined artworks within the thesis belong to the 2017 excavation season and earlier periods. Additionally, works that entered the Fethiye Museum inventory through surface surveys and acquisitions via purchase or difficult procurement have been incorporated into the study. Sculptural works have been comprehensively analyzed in terms of typological, iconographic, and stylistic aspects, considering them as cohesive entities. The catalog includes works spanning a broad period from the Early Classical Period to the middle of the Byzantine Period. The contemporaneity of the works with examples from the identified periods also provides typological, iconographic, and stylistic coherence. The parallelism of the findings from the Classical Period in the city with Lycian funerary art has been discerned. Furthermore, the works from the Hellenistic, Roman, and Byzantine periods in the city exhibit contemporaneity with examples from their respective periods. The presence of copies and variants of famous works of sculptors from that era has been established in the city. Examples of works reflecting the distinctive characteristics of the period, which can be called as the fashion of the time, have also been identified. In addition to sculptural works, the sculptural pedestals in the city have been studied within the thesis. It is understood that these pedestals are associated with bronze sculptures. Despite the limited number of bronze sculptures, the numerical density of artworks is noteworthy. Besides the sculptural works identified in Tlos, the density of works that can be supported by sculptural pedestals is also remarkable. Another important aspect of the city examined in the thesis pertains to materials, workshops, and production. Issues such as the absence of workshops and production that cannot be identified in the city pose a significant challenge within the Lycian region. Considering the evaluated works in this thesis, it is accurate to mention the use of local materials and local craftsmanship throughout every period in the city. Additionally, the importation of materials and sculptors to the city as needed has been confirmed through marble analysis. It would be accurate to assert that a city with a rich sculptural history should have been involved in production during the Roman Period. The comprehensive evaluation of the sculptural works of the Ancient City of Tlos as a whole has been a significant endeavor for understanding regional plasticity. The catalog provides new data for the Classical Period of the region. The Hellenistic, Roman, and Byzantine Period works suggest the necessity of reexamining sculptural activities in the region with new perspectives. Furthermore, the study of works beyond the Classical Period in the city will serve as a valuable resource for future research.