Evli bireylerin kullandıkları savunma mekanizmaları ile evlilik doyumları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between defense mechanisms used by married individuals and their marital satisfaction
  1. Tez No: 853094
  2. Yazar: ÖZGE NAMLI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZELİHA GÜLDEN BİLAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Evli Bireyler, Savunma Mekanizmaları, Evlilik Doyumu, Married Individuals, Defense Mechanisms, Marital Satisfaction
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ufuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Araştırmanın amacı, evli bireylerin kullandıkları savunma mekanizmaları ile evlilik doyumları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bu araştırma, ilişkisel tarama modeli ile yapılmıştır. Araştırma, Ankara'da yaşayan 23-62 yaş arası 457 evli bireyin katılımı ile gerçekleşmiştir. Kişisel Bilgi Formu, Savunma Biçimleri Testi ve Evlilik Doyum Ölçeği kullanılarak veriler toplanmıştır. Evli bireylerin kullandıkları savunma mekanizmaları ile evlilik doyumları arasındaki ilişki Pearson Korelasyon katsayısı ile analiz edilmiştir. Elde edilen verilere göre evli bireylerin kullandıkları savunma mekanizmaları ile evlilik doyumları arasında negatif yönlü düşük bir ilişki olduğu bulgulanmıştır. Evli bireylerin kullandıkları savunma mekanizmaları ve evlilik doyumları cinsiyet, çalışma durumu ve evlenme biçimi değişkenlerine göre bağımsız örneklem t-testi ile yaş, eğitim düzeyi, aylık kazanç, evlilik süresi ve çocuk sayısı değişkenleri ANOVA analizi ile incelenmiştir. Analiz sonuçlarına göre evli bireylerin kullandıkları savunma mekanizmaları cinsiyet, eğitim düzeyi ve aylık kazanca göre değerlendirildiğinde anlamlı fark gösterdiği ortaya çıkmıştır. Savunma mekanizmalarının evli bireylerin cinsiyetine göre karşılaştırılmasında sadece nevrotik alt boyut savunma biçimlerinin cinsiyete göre anlamlı fark göstermediği bulunmuştur. Kadınların nevrotik savunma mekanizmalarının erkeklerin nevrotik savunma mekanizmalarına göre anlamlı fark gösterdiği sonucu elde edilmiştir. İlaveten, evli bireylerin evlilik doyumları, yaş, aylık kazanç ve evlenme biçimine göre anlamlı fark göstermiştir. Farkın hangi gruplar arasında olduğunu analiz etmek amacıyla Bonferroni Çoklu Karşılaştırma kullanılmıştır. Alan yazın kapsamında bulgular paylaşılmış, tartışılmış, yorumlanmış; çalışmanın katkıları, eksiklikleri ve öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of the research is to examine the relationship between the defense mechanisms used by married individuals and their marital satisfaction. This research was conducted with the relational screening model. The research was conducted with the participation of 457 married individuals aged 23-62 living in Ankara. Data were collected using the Personal Information Form, Defense Styles Test and Marital Satisfaction Scale. The relationship between the defense mechanisms used by married individuals and their marital satisfaction was analyzed with the Pearson Correlation coefficient. According to the data obtained, it was found that there was a low negative relationship between the defense mechanisms used by married individuals and their marital satisfaction. The defense mechanisms used by married individuals and their marital satisfaction were examined by independent sample t-test according to the variables of gender, employment status and marriage type, and the variables of age, education level, monthly earnings, marriage duration and number of children were examined by ANOVA analysis. According to the analysis results, it was revealed that the defense mechanisms used by married individuals showed significant differences when evaluated according to gender, education level and monthly earnings. When comparing the defense mechanisms of married individuals according to their gender, it was found that only the neurotic sub-dimension defense styles did not show a significant difference according to gender. It was concluded that women's neurotic defense mechanisms differ significantly from men's neurotic defense mechanisms. In addition, marital satisfaction of married individuals showed significant differences according to age, monthly earnings and marriage type. Bonferroni Multiple Comparison was used to analyze which groups the difference was between. Within the scope of this thesis, findings are discussed and interpreted; contributions, shortcomings and suggestions are presented.