The association between job insecurity and work engagement: A study specific to the automotive sector in İzmir and Manisa provinces
İş güvensizliği ve işe bağlılık ilişkisi: İzmir ve Manisa illerinde otomotiv sektörü özelinde bir araştırma
- Tez No: 853093
- Danışmanlar: PROF. DR. HAYRİYE SENEM GÖL BEŞER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Algılanan iş güvensizliği, İşe bağlılık, Otomotiv sektörü, Perceived job insecurity, Work engagement, Automotive sector
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Otomotiv sektöründe çalışan beyaz yakalı çalışanlar dinamik, stresli, kaygılı ve yoğun tempoda çalışmaktadır. Bu stres barındıran çalışma düzeni çalışanlarda işlerine karşı iş güvensizliği oluşturabilmektedir. Çalışanların işlerine karşı güvensizlikleri ise işe bağlılıklarını düşürebilmektedir. Bahsedilen varsayımdan hareketle bu çalışma algılanan iş güvensizliği ve işe bağlılık arasındaki ilişkiyi incelemiştir. Araştırma sonucunda, iş güvensizliği algılayan İzmir ve Manisa illerinde yer alan 7 firmada çalışan beyaz yakalı çalışanların işe bağlılıklarının negatif yönde etkilendiği bulunmuştur. Bu ilişkiyi araştırmak için bazı hipotezler geliştirilmiş olup çevrimiçi bir anket yoluyla otomotiv sektöründe çalışan 184 beyaz yakalı çalışandan veriler elde edilmiştir. Veri toplamak amacıyla demografik sorular ile algılanan işe güvensizlik ölçeği ve işe bağlılık ölçeği kullanılmıştır. Yapılan araştırma, otomotiv sektörü ve beyaz yakalı çalışanlar özelinde yapılmış olduğundan ve tercih edilen araştırma sahası, hipotez ve analiz sonuçları dolayısıyla literatüre katkıda bulunmakta ve önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
White-collar employees in the automotive sector work at a pace that is dynamic, stressful, anxiety provoking, and intense. This stressful environment can cause employees to feel insecure about working. Employees' job insecurity may reduce their work engagement. This study examines the relationship between perceived job insecurity and wok engagement based on the above assumption. As a result of the research, it was found that the work engagement of white-collar employees working in 7 companies in İzmir and Manisa provinces who perceive job insecurity is negatively affected. Some hypotheses were developed to investigate this relationship and data were collected from 184 white collar employees in automotive sector through an online survey. Demographic questions, perceived job insecurity scale, and work engagement scale were used to collect data. The research contributes to the literature and is significant due to the study being conducted in the automotive sector and among employees and due to the preferred research area, hypothesis, and analysis findings.