Pursuit of online democracy: Analysis of Facebook and Google in the scope of social contract
Online demokrasi arayışı: Toplum sözleşmesi kapsamında Google ve Facebook incelemesi
  1. Tez No: 853370
  2. Yazar: EGE BERK GÖNÜL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NAZLI ÇETİN GÜNDOĞDU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Sociology, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Toplum sözleşmesi, büyük veri, kullanıcı sözleşmesi, demokrasi, mahremiyet, Google, Facebook, Social contract, big data, end user license agreement, democracy, privacy, Google, Facebook
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medya ve İletişim Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Demokrasi kavramı, sürekli değişebilen ve uyum sağlayabilen yapısı nedeniyle ekonomi, nüfus, coğrafi koşullar, zaman ve mekân gibi unsurlara bağlı olarak eski çağlardan beri farklı yönetimsel yapıları işaret edegelmiştir. Demokrasinin bu yapısı başta sürdürülebilirlik ve değişen koşullara yanıt verecek şekilde kendini yenileme gibi avantajlar sağlamaktadır. Bununla birlikte, güçlü demokratik yapılarda esneklik olarak yorumlanabilecek bu özellikler, zayıf yapılarda anarşi veya otoriterlik yönünde kırılmalara neden olabilmektedir. Son yıllarda dijital platformlar ve sosyal medya gündelik hayatın önemli parçaları hâline gelmiştir. Dolayısıyla bu mecralarda da demokrasi arayışı kaçınılmaz şekilde yükselmiştir. Mahremiyetin bir temel insan hakkı olduğu ve bu mecralarda servis sağlayan şirketlerin hizmet şartlarının başında kullanıcıların mahremiyetine erişim ayrıcalığı geldiği düşünüldüğünde, bu servis sağlayıcılar dijital dünyadaki devletler olarak nitelenebilecekleri yetkiler talep etmektedir. Dolayısıyla servis sağlayıcılar ile kullanıcılar arasındaki ilişkiyi düzenleyen kullanıcı sözleşmelerinin de dijital anayasalar olarak tanımlanabilecek toplum sözleşmeleri olduğu söylenebilir. Bu araştırmayla bu sözleşmelerin kullanıcıların temel haklarını korumak bakımından ne kadar yeterli olduğu ve ne kadar demokratik bir dijital ortam sağladığı sektörün en büyük iki şirketi olan Google ve Facebook örnekleri üzerinden incelenecektir.
Özet (Çeviri)
As a result of its constantly transformable and adaptable structure, the concept of democracy has been implying different governmental foundations since the Old Ages regarding economy, population, geographical conditions, and space and time. This structure of democracy provides advantages, particularly sustainability and self-renewability for responding to changing conditions. In addition, this situation, which can be considered flexibility in sound democratic foundations, can cause fractions to anarchy or authoritarianism in defective ones. Digital platforms and social media have become remarkable parts of daily life in recent years. Thus, democracy requests have inevitably arisen on these platforms, as well. Privacy is a fundamental human right, and the privilege to breach users' privacy is the primary term of service for the service providers on these platforms; they demand authorization to be recognized as the states in the digital world. End-User License Agreements, which regulate the relationship between service providers and users, are social contracts that can be identified as digital constitutions. With this research, the level at which these agreements are capable of protecting users' rights and providing a democratic digital world will be investigated through the cases of Google and Facebook, which are the two most dominant corporations in their business.