Perceptions of primary, secondary, and high school students regarding native and nonnative English speaking teachers in an EFL context
İngilizcenin yabancı dil olarak öğretildiği bir ortamda ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinin anadili İngilizce olan ve olmayan öğretmenler ile ilgili algıları
  1. Tez No: 853387
  2. Yazar: CEMRE ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YONCA ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İngiliz dili eğitimi, İngilizcenin yabancı dil olarak öğretilmesi, ana dili İngilizce olan öğretmenler, ana dili İngilizce olmayan öğretmenler, sınıf içi uygulamalar, English language teaching (ELT), English as a foreign language (EFL), native English-speaking teachers (NESTs), non-native English-speaking teachers (NNESTs), classroom practices
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Dünya üzerinde geçmişten bugüne ekonomi, eğitim, finans ve tarih vb. alanlarda yaşanan değişim ve gelişimler İngilizcenin dünyadaki statüsünü etkilemiş ve küresel yönden önemli bir yere taşımıştır. Bahsi geçen alanlar çeşitli yönleriyle İngilizcenin yaygınlaşmasına yardımcı olmuş ve İngilizcenin ortak dil olarak kabul edilmesine yön vermiştir. Bu çalışmada amaç İngilizcenin yabancı dil olarak öğretildiği bir okulda eğitim görmekte olan ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinin, ana dili İngilizce olan ve olmayan öğretmenler konusundaki bakış açılarını ortaya çıkarmaktır. Ek olarak ana dili İngilizce olan ve olmayan öğretmenlerin sınıf ortamında uyguladıkları yaklaşım ve yöntemler incelenmiş, öğrencilerin öğretmenlerine yönelik davranış ve tutumları gözlemlenmiştir. Çalışmanın verileri, Likert ölçekli anket, yarı yapılandırılmış görüşmeler ve sınıf içi gözlemler yoluyla elde edilmiştir. Özel bir kurumda eğitim görmekte olan 17 ilkokul, 49 ortaokul ve 37 lise öğrencisi olmak üzere toplamda 103 öğrenci anketi cevaplamış, katılımcılardan kolayda örnekleme yöntemiyle seçilen 12 öğrenci ile görüşmeler yapılmış ve toplamda altı adet sınıf gözlemi gerçekleştirilmiştir. Öğrenciler ana dili İngilizce olan ve olmayan öğretmenlerin belirli konular üzerindeki avantaj ve dezavantajlarını detaylı bir şekilde değerlendirmiş olup, elde edilen sonuçlara göre ana dili İngilizce olan öğretmenlerden kültürel ve dil becerileri konusunda daha çok bilgi alırken, ana dili İngilizce olmayan öğretmenlerin, dil öğrenim sürecinde öğrencilere karşı daha çok empati kurabildiği kanısına varılmıştır. Ayrıca, ana dili İngilizce olan ve olmayan kişilerin ayırt edilebilmesi konusunda belirli ölçütleri değerlendirmiş olup, ten rengi veya İngilizcenin ana dil olarak konuşulduğu bir ülkede doğmuş olmanın, bir kişinin ana dilinin İngilizce olup olmaması konusunda belirleyici bir ölçüt olmadığı kanısına varmışlardır. Yapılan sınıf içi gözlemlerde de anket ve görüşme sonuçlarıyla örtüşen sonuçlara varılmıştır. Bu çalışma, ilkokul, ortaokul ve lise kademelerinden öğrencilerin görüşlerini bir arada sunması sebebiyle, İngiliz dili eğitimi alanına önemli katkılarda bulunup çalışmanın yürütüldüğü kuruma, bu alanda kendilerini geliştirmek isteyen, ana dili İngilizce olan ve olmayan öğretmenlere, konu üzerinde inceleme ve çalışmalar yapan araştırmacılara ve bilim insanlarına bilgiler sunacaktır.
Özet (Çeviri)
Changes and developments in fields such as economics, education, finance, and history have influenced the status of English worldwide and given it global importance. The abovementioned fields have contributed to the popularization of English in various aspects and led to the acceptance of English as a lingua franca. The purpose of this study was to explore the perspectives of primary, secondary, and high school students at a school where English is taught as a foreign language by native and non-native English-speaking teachers. Additionally, the approaches and methods used by native and non-native English-speaking teachers, and the behaviors and attitudes of students toward their teachers were observed in the classroom context. In this research study, data were collected through a Likert-scale questionnaire, semi-structured interviews, and classroom observations. A total of 103 students (17 primary, 49 secondary, and 37 high school students) receiving education at a private school responded to the questionnaire. Semi-structured interviews were conducted with 12 students chosen via convenience sampling, and a total of six classroom observations were conducted. Students evaluated the strengths and weaknesses of native and non-native English-speaking teachers on specific topics in detail, and the results revealed that students learn more about different cultures and acquire skills in English with their native English-speaking teachers, while their non-native English-speaking teachers empathize with the language learning process of students. Students also evaluated several criteria to distinguish native speakers from non-native speakers of English and concluded that skin color or being born in a country where English is spoken as a mother tongue does not determine whether a person's mother tongue is English or not. Additionally, the results of the classroom observation were consistent with the results of the questionnaire and interviews. This study aims to make important contributions to the field of English language teaching and has implications for native and non-native English instructors and teachers, material developers, and curriculum designers.