Yoğun bakım hemşirelerinin tıbbi cihaz alarm deneyimleri
Medical device alarm experiences of intensive care nurses
  1. Tez No: 853505
  2. Yazar: AYŞE ALĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MANAR ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Yoğun Bakım Hemşiresi, Alarm Yorgunluğu, Yanlış Alarm, Hasta Güvenliği, Hemşirelik Nitel Çalışma, Intensive Care Nurse, Alarm Fatique, False Alarm, Patient Safety, Nursing Qualitative Study
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Giriş ve Amaç: Sağlık hizmetlerinin sunumunda önemli konulardan birisi hasta güvenliğidir. Hasta güvenliğinin sağlanması tıbbi hataların en aza indirilmesi ile gerçekleşebilmektedir. Yoğun bakım ünitelerinde tıbbi hataların birçoğu yanlış alarmlar nedeniyle oluşmaktadır. Yoğun bakım ünitelerinde çalışan hemşireler yanlış alarmların sık gerçekleşmesi sonucunda birçok deneyim ile karşı karşıya kalmaktadır. Yanlış alarmlar nedeniyle hemşirelerin yaşadığı deneyimler alarm yorgunluğunu ve duyarsızlığını meydana getirmektedir. Alarm yorgunluğu hem hemşire için hem de hasta güvenliği için olumsuz sonuçlar oluşturmaktadır. Bu çalışma yoğun bakım ünitelerinde çalışan hemşirelerin alarm deneyimlerini incelemek amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metod: Araştırma nitel çalışma deseni olan Giorgi'nin fenomenolojik yaklaşımı benimsenerek yapılmıştır. Araştırma Şubat-Mayıs 2023 tarihleri arasında Edirne Sultan 1. Murat Devlet Hastanesinde yoğun bakım ünitelerinde çalışan 21 hemşire ile gerçekleşmiştir. Araştırma verileri yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak hemşireler ile yüz yüze görüşme yöntemiyle toplanmıştır. Hemşireler ile yapılan yüz yüze görüşmeler 2 adet ses kayıt cihazı ile kayıt altına alınmıştır. Bulgular: Araştırma verilerinden 3 ana tema ve 11 alt tema elde edilmiştir; 'Hemşirelerin Tıbbi Cihaz Alarmı Konusundaki Deneyimleri', 'Hemşirelerin Yanlış Alarm Konusundaki Düşünceleri' ve 'Hemşirelerin Alarm Yorgunluğu Hakkındaki Düşünceleri' dir. Hemşirelerin çoğu yanlış alarmlardan meydana gelen ve hasta güvenliğini tehdit eden deneyimler yaşadığını belirtmektedir. Yanlış alarmların hemşireler üzerinde stres, psikolojik yıpranma, baskı, gürültü kirliliği, zaman kaybı, iş aksaması/iş yükü gibi sonuçları olduğunu belirtmişlerdir. Hemşirelerin çoğu alarm yorgunluğunu hissettiğini belirtmiştir. Hemşirelerin çoğu alarm duyarsızlığının gerçekleşmediğini bildirmiştir. Sonuç: Alarm yorgunluğunun hemşirelerde sık rastlanan bir sorun olduğu belirlenmiştir. Yanlış alarmların meydana gelmesi sonucunda olumsuz hasta sonuçları ortaya çıkmıştır. Hemşireler alarm duyarsızlığı gelişmediğini belirtseler de alarm duyarsızlığına ilişkin bulgular saptanmıştır. Hemşirelerin eğitimine önem verilmesi, alarm yorgunluğunun ve yanlış alarmların önlenmesine dair politikalar oluşturulması, yanlış alarmların hasta güvenliğini nasıl etkilediği üzerinde durulması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: In the provision of healthcare services, one of the important issues is patient safety. Ensuring patient safety can be achieved by minimizing medical errors. Many medical errors in intensive care units occur due to false alarms. Nurses working in intensive care units are faced with many experiences as a result of frequent false alarms. The experiences of nurses due to false alarms lead to alarm fatigue and desensitization. Alarm fatigue has negative consequences for both nurses and patient safety. This study was conducted to examine the alarm experiences of nurses working in intensive care units. Material and Method: The research was conducted using Giorgi's phenomenological approach, which is a qualitative research design. The study was carried out with 21 nurses working in the intensive care units of Edirne Sultan 1. Murat State Hospital between February and May 2023. Research data was collected through face-to-face interviews with nurses a semi-structured interview form. Face to face interviews with nurses were recorded with 2 audio recording devices. Findings: Three main themes and 11 sub-themes were obtained from the research data; 'Experiences of Nurses with Medical Device Alarms', 'Nurses' Thoughts on False Alarms' and 'Nurses' Thoughts on Alarm Fatique'. Most nurses reported experiencing events resulting from false alarms that threatened patient safety. They indicated that false alarms had consequences such as stress, psychological strain, pressure, noise pollution, time loss, work disruption and increased workload. Most nurses reported feeling alarm fatique. Although nurses stated that alarm desensitization did not occur, findings related to alarm desensitization were identified. Conclusion: It was determined that alarm fatique is a commonly encountered problem among nurses. Negative patient outcomes emerged as a result of false alarms. Although nurses stated that alarm desensitization did not occur, findings related to alarm desensitization were identified. It is recommended to prioritize the education of nurses, create policies to prevent alarm fatique and false alarms and place more emphasis on the theme of patient safety.