Arkeolojik epigrafik nümismatik bulgular ışığında Pamphylia bölgesinde Zeus kültü
The cult of Zeus in Pamphylia in the light of archaeological epigraphic numismatic findings
  1. Tez No: 853579
  2. Yazar: SELİN GÜLSEL KÖSE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERİŞTAH ALANYALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Pamphylia, Cult, Zeus, Tarhunt, Ancient Religion
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Bu çalışmanın ana amacı Anadolu'nun güneyinde Antalya körfezi ve Toros dağlarıyla çevrili Pamphhylia bölgesindeki Zeus Kültlerini arkeolojik, epigrafik ve nümismatik bulgular ışığında incelemektir. Bu incelemeye Zeus'un kökeni, gelişimi, Anadolu ve Pamphylia bölgesine gelişi ve yakındoğu kültürleriyle etkileşimi ve tanrının temel özellikleri de dahil edilmiştir. Tüm kavimlerin yurdu anlamına gelen Pamphylia'ya, ardı ardına Hititler, Lydia'lılar, Persler, Hellenistik Krallıklar ve Romalılar hükmetmişler ve bu kültürlerin tanrılarının yerel tanrılarla senkretize olmasıyla çeşitli Zeus Epithetleri ortaya çıkmıştır. Bölgedeki Zeus kültünün oluşumunda, Hititlerin ve Luvi panteonunun baş tanrısı olan hava ve fırtına tanrısı Tarhunt önemli bir rol oynamıştır. Bu tez kapsamında Pamphylia'nın önemli kentleri olan Side, Aspendos, Perge, Sillyon, Attaleia ve Magydos'ta Zeus ile ilgili arkeolojik, epigrafik ve nümismatik veriler toplanmış ve oluşan Zeus kültü tartışılmıştır. Toplanan bulgular, Pamphylia'da MÖ. 4.yy'dan MS. 4. yy'a kadar Zeus'a, tanrının farklı niteliklerini ve egemenlik alanlarını vurgulayan çok çeşitli epithetler altında tapınıldığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The main aim of this study is to examine the cults of Zeus in the Pamphylia region of southern Anatolia, surrounded by the Antalya Bay and the Taurus Mountains, in the light of archaeological, epigraphic and numismatic evidence. This study includes the origin and development of Zeus, his arrival in Anatolia and Pamphylia, his interaction with the cultures of the Near East, and the main characteristics of the god. Pamphylia, which means the land of all tribes, was successively ruled by the Hittites, Lydians, Persians, Hellenistic kingdoms and Romans, and the syncretism of the gods of these cultures with local deities resulted in various Zeus epithets. Tarhunt, the god of weather and storm, the chief god of the Hittite and Luwian pantheon, played an important role in the formation of Zeus cults in the region. Within the scope of this thesis, archaeological, epigraphic and numismatic data on Zeus from the Archaic period to the Byzantine period have been collected from the important cities of Pamphylia (Side, Aspendos, Perge, Sillyon, Attaleia and Magydos) and Zeus cults were discussed. The collected findings show that Zeus was worshipped in Pamphylia from the 4th century BC to the 4th century AD under a wide variety of epithets emphasizing the god's multifaceted qualities and spheres of sovereignty.