Non-iyonik grup içeren yeni azo boyarmaddeleri, bunların metal komplekslerinin sentezi ve yapılarının aydınlatılması
Synthesis and characterization of the new azo dye compounds containing non-ionic group and their metal complexes
- Tez No: 85360
- Danışmanlar: PROF. DR. SELAHATTİN SERİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Azo boyalan, geçiş metalleri, kompleksler, non-iyonik, Azo dyes, transition metals, complexes, nonionic. II
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ NONIYONIK GRUP İÇEREN YENİ AZO BOYARMADDELERI, BUNLARIN METAL KOMPLEKSLERİNİN SENTEZİ VE YAPILARININ AYDINLATILMASI MUSTAFA DOLAZ KSÜ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ KİMYA ANABİLİM DALI Danışman Yıl Jüri Prof. Dr. Selahattin SERİN 1999, Sayfa: 62 Yrd. Doç. Dr. Mehmet TÜMER Yrd Doç. Dr. Nurcan KURTOĞLU Bu çalışmada iki yeni azo boyar maddesi l-[4-(18-ldoro-l,4,7,10,13,16-hekzaoksa oktadesil)fenilazo]-2-hidroksi naftalin ve l-[4-(21-hidroksi-l,4,7,10,13,16,19-hepta oksahenizosenil)fenilazo]-2-hidroksi naftalin ligandlannın Cu(II), Co(II), Ni(II), VO(IV) ve Zn(II) kopmleksleri sentezlenmiştir. Ligand ve komplekslerin yapılan elementel analiz, elektronik absorpsiyon, infrared, !H ve 13C-NMR ve AAS teknikleri ile tanımlanarak karakterize edilmiştir. Spektroskopik veriler non-iyonik grup içeren bu azo ligandlannın çözeltide hidroksi-azo veya kinon-hidrazon tautomeri formunda olduğunu ortaya koymuştur. Analitiksel veriler komplekslerin oluşum stokyometrisini 1:2 olduğunu ortaya koymaktadır. Bütün kompleksler kare-piramit, kare-düzlem veya tetrahedral çevrededirler.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS SYNTHESIS AND CHARACTERIZATION OF THE NEW AZO DYE COMPOUNDS CONTAINING NON-IONIC GROUP AND THEIR METAL COMPLEXES MUSTAFA DOLAZ DEPARTMENT OF CHEMISTRY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM Supervisor : Prof. Dr. Sefahattin SERİN Year Jury 1999, Pages: 62 Yrd. Doç. Dr. Mehmet TÜMER Yrd. Doç. Dr. Nurcan KURTO?LU In the present study, two new azo-dye compounds, l-[4-(18-chloro-l,4,7,10,13,16- hekzaoxaoktadesyI)phenyl azo]-2-hydroxy naphthalene and l-[4-(21-hydroxy- 1,4,7,10,13,16,19 heptaoxahenizosenyl)phenylazo]-2-hydroxy and their Cu(II), Co(II), Ni(U), VO(IV) and Zn(JJ) complexes were synthesized. The ligands and complexes have been identified and characterized by elemental analysis, infrared, Uv-visible, XH and 13C NMR, AAS as well as. The spectroscopic data have established that these azo ligands containing non-ionic group can exist in solution as hydroxy-azo or as quinone-hydrozone tautomers. The property of azo-hydrazone tautomer is closely related is structure to its colour and resistance to fading. The analiytical data depict the formation of complex compounds with the stochiometry 1:2. All the complexes are in square-pyramidal, square planar or tetrahedral environments.