Nacer Khemir sineması ve Bab'Aziz filmi; Göstergebilimsel çözümleme
The cinema of Nacer Khemir and the film Bab'Aziz; Semiotic analysis
- Tez No: 853619
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEHRA ÖZKEÇECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Sinema, Göstergebilim, Nacer Khemir, Bab'Aziz, Cinema, Semiotics, Nacer Khemir, Bab'Aziz
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sinema Televizyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sinema ve Televizyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Tunuslu yönetmen Nacer Khemir'in, 2005 yılında seyirciyle buluşan“Bab'Aziz”Filminde, otuz yılda bir bir araya gelen dervişlerin toplantısına giden Bab'Aziz'in hikâyesi ana öge olarak işlenmektedir. Gözleri görmeyen Bab'Aziz'e bu yolculukta torunu İshtar eşlik etmektedir. Filmde, Bab'Aziz ile birlikte Zeyd, Osman, Hasan, Nur ve Hüseyin'in hikâyelerine de değinilmektedir. Bab'Aziz dışındaki diğer karakterlerin hepsi yolculuğa çeşitli sebeplerle çıkmıştır. Yönetmenin karakterler için ortak kullandığı semboller söz konusudur. Bunun yanında, her karakterin psikolojik durumunu işaret eden farklı semboller de kullanmıştır. Nacer Khemir'in en önemli filmi olarak nitelendirilen Bab'Aziz Filmi içerisinde kullanılan metaforlar ve sembollerin kültürel altyapısı bulunmaktadır. Bu göstergelerden bazıları servi ağacı, kapı, kuyu, ceylan temsilleridir. Bu temsillerin, Bab'Aziz Filmi içerisindeki yerinin anlaşılabilmesi için Nacer Khemir'in film içerisinde referans aldığı Doğu kültürünün tahlil edilmesi gerekmektedir. Bu çalışmada, film içerisinde kullanılan metaforlar göstergebilimsel çözümleme yöntemiyle analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In Tunisian director Nacer Khemir's film“Bab'Aziz”, which was released in 2005, the story of Bab'Aziz, who goes to a gathering of dervishes every thirty years, is the main element. Bab'Aziz, who is blind, is accompanied on this journey by his grandson Ishtar. In addition to Bab'Aziz's story, the stories of Zayd, Osman, Hasan, Nur and Hussein are also mentioned throughout the movie. However, all the other characters except Bab'Aziz embarked on this journey for various reasons. In addition to the common symbols used for the characters in the film, the director also uses different symbols that indicate the psychological state of each character. Many of the metaphors or symbols used in Bab'Aziz, which is considered by cinema authorities as Nacer Khemir's most important film, have a cultural background. Some of these signs are the representations of cypress tree, door, well, gazelle. In order to fully understand the place of these representations in Bab'Aziz, the eastern culture that Nacer Khemir references in the film needs to be fully analyzed. However, this is beyond the scope of this study. In this study, the metaphors used in the film were analyzed by semiotic analysis method.