Kahramanmaraş ovasında farklı toprakların potasyum durumu
Potassium content of different soils on Kahramanmaraş plain
- Tez No: 85362
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. KADİR YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Yararlı Potasyum, Yavaş- Yararlı Potasyum, İndeks, Available Potassium, Slowly-Available Potassium, Index n
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
ÖZET Gufran GEYİK ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ KAHRAMANMARAŞ OVASINDA FARKLI TOPRAKLARIN POTASYUM DURUMU Gufran GEYİK KSÜ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TOPRAK ANADİLİM DALI DANIŞMAN : Yrd. Doç. Dr. Kadir YILMAZ Yıl: 1999, Sayfa: 52 Jüri : Yrd. Doç. Dr. Kadir YDLMAZ : Prof. Dr. Nuri GÜZEL : Doç. Dr. Mehmet Nuri BODUR Kahramanmaraş Ovası topraklarının yararlı ve yavaş yararlı potasyum kapsamını belirlemek amacı ile yapılan bu araştırmada, toprakların yarayışlı potasyum düzeyinin yüzey derinliğinde (0-15 cm) 0.36-1.51 meq 100 g1 arasında değiştiği ve genelde derinlikle azaldığı gözlenmiştir. 0-15 cm derinlikteki toprakların ikisinin indeks 2' ye, onunun indeks 3' e, ikisinin indeks 5' e girdiği ve ortalama indeks grubunun 3 olduğu gözlenmiştir. 0-15 cm delilikteki bütün topraklatın değişebilir potasyum içerikleri tarla ve çayır-mera bitkileri için yeterli bulunurken, sera bitkileri için iki toprak hariç (1 ve 10 nolu) diğerlerinin yararlı potasyum yönünden yetersiz olduğu bulunmuş, toprak derinliğine bağlı olarak bu yetersizliğin arttığı gözlenmiştir. Yavaş yararlı potasyum düzeyleri, 0-15 cm derinlikte 3-46 mg 100 g'1 arasında, 15-30 cm derinlikte 1-33 mg 100 g"1 arasında, 30-45 cm derinlikte ise 1-25 mg 100 g1 arasında olup, genel olarak derinlik arttıkça yavaş yararlı potasyum miktarının azaldığı gözlenmiştir. Her üç derinlikte de yararlı potasyum ile yavaş yararlı potasyum arasında % 0.1 düzeyinde önemli pozitif ilişki bulunmuştur. Ova topraklarının içermiş olduğu yavaş yararlı potasyum değerleri, 11 ve 12 nolu toprakların kısa süre içerisinde, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 13 ve 14 nolu toprakların 5-10 yıl sonra potasyumlu gübrelemeye gereksiniminin olabileceği, 1 ve 10 nolu toprakların yararlı potasyumu yenileme bakımından varsıl olduğu şeklinde yorumlanmıştır. Ova topraklarının yavaş yararlı potasyum yönünden genelde varsıl olmamasından, ovanın potasyum kapsamının belirli aralıklarla takip edilmesinin yararlı olacağı sonucu çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Gufran GEYİK ABSTRACT MSc THESIS POTASSIUM CONTENT OF DIFFERENT SOILS ON KAHRAMANMARAŞ PLAIN Gufran GEYİK DEPARTMENT OF SOIL SCIENCE INSTITUTE OF NATURAL APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM Supervisor: Asst. Prof. Dr. Kadir YILMAZ Yd: 1999, Pages: 52 Jury : Asst. Prof. Dr. Kadir YILMAZ : Prof. Dr. Nuri GÜZEL : Assoc. Prof. Dr. Mehmet Nuri BODUR The aim of this study was to determine the content of the available and slowly-available potassium capacity of soil on the Kahramanmaraş plain. In the soils, the values of available potassium were found between 0.36 and 1.51 me 100 g“1 and decreased with the soil depth. Collected two samples of the soil in which examined area with 0-15 cm depth were found as index 2, collected ten samples of the soil in which examined area with 0-15 cm depth were found as index 3 and the other collected two samples of the soil in the same area with 0- 15 cm depth were found as index 5 and average index group was 3. While the available potassium in 0-15 cm depth of whole soils was found as sufficient for grass-pasture and field crops, and it was found insufficient for greenhouse crops except for two soils (samples of 1 and 10). Insufficiency of this potassium increased along with the soil depth. The values of slowly-available potassium range from 3 to 46 me 100 g”1 in between 0-15 cm depth, from 1 to 33 me 100 g"1 in between 15-30 cm depth and from 1 to 25 me 100 g'1 in between 30-45 cm depth of soils. The values of slowly-available potassium were decreased along with the soil depth. It was found a significant correlation (0.1%) between the values of available potassium and slowly-available potassium. It was concluded that the slowly-available potassium of soils could indicate fertilisation in samples of 11 and 12 in a short time, in samples of 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 13, 14 in 5-10 years. The values of slowly-available potassium were found as a sufficiently in samples of 1 and 10. Insufficiency of the slowly- available potassium of soils of the plain was indicated that it might be useful to check the potassium content of the soil at certain time intervals.