Kahramanmaraş ovası topraklarının yarayışlı çinko durumu
The Available zinc status of soils of soils of Kahramanmaraş plain
  1. Tez No: 85368
  2. Yazar: İSMET KÖKSAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RECEP GÜNDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kahramanmaraş Ovası, Yarayışlı Çinko, Toprak Özellikleri, Kahramanmars Plain, Available Zinc, Soil Properties II
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ KAHRAMANMARAŞ OVASİ TOPRAKLARININ YARAYIŞLI ÇİNKO DURUMU İsmet KOKSAL KSU FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TOPRAK ANABİLİM DALI YIL: 1999 Sayfa: Jüri : Yrd.Doc.Dr. Recep GÜNDOĞAN : Prof.Dr.Nuri GÜZEL :Doç.Dr.İbrahim ORTAÇ Zn eksikliği insan, hayvan ve bitkilerde yaygın olarak ortaya çıkan bir mineral beslenme sorunudur. Son yıllarda yürütülen geniş çaplı toprak analizleri, Türkiye'de toprakların önemli bir bölümünde Zn noksanlığı olduğunu ortaya koymaktadır. Bu araştırma ile Kahramanmaraş Ovasında yer alan topraklardan alman yüzey ve yüzey altı toprak örneklerinde, yaygın olarak kullanılan iki farklı yöntem (DTPA ve 0.1 N HCI) ile yarayışlı çinko kapsamlarını belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma alanı topraklarının DTPA ile belirlenen bitkiye yarayışlı çinko kapsamları, 0.16 mg kg1 ile 1.88 mg kg'1 arasında değişmektedir. Toprakların yarayışlı çinko miktarları derinliğe bağlı olarak azalmakta olup 0-15, 15-30 ve 30-45 cm derinliklerdeki ortalama değerleri sırasıyla 0.59, 038 ve 0.33 mg kg _1 dır. Toprakların 0.1 M HCI ile belirlenen bitkiye yarayışlı çinko düzeyleri ise 1.62 ile 6.56 arasında değişmektedir. Bu yönteme göre belirlenen yararlı çinko miktarları da derinliğe bağlı olarak azalmakta olup 0-15, 15-30 ve 30-45 cm derinliklerdeki ortalama değerleri sırasıyla 2.86, 2.66 ve 2.57 mg kg"1 dır. Elde edilen verilere göre toprakların büyük bir çoğunluğunun bitkiye yarayışlı çinko düzeyleri her iki kimyasal analiz yönteme göre de kritik düzeyin altındadır.
Özet (Çeviri)
ABSRACT MSc THESIS THE AVAILABLE ZINC STATUS OF SOILS OF KAHRAMANMARAŞ PLAIN İsmet KOKSAL DEPARTMENT OF SOIL SCIENCE INSTUITITE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCE UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SUTCU IMAM Supervisor: Asst Prof. Recep GUNDOGAN Year: 1999, Pages: Jury : Asst.Prof.Dr. Recep GUNDOGAN : Prof.Dr.Nuri GUZEL : Assoc. Prof.Dr Ibrahim ORTAC Zinc deficiency is a common nutrition problem in plant, animal and human nutrition on the world. In recent years, most soil testing investigations showed that zinc deficiency is also common problem on the soils of Turkey. The aim of this study was to determine zinc contents of topsoil and subsoils of Kahramanmaraş Plain by DTPA and 0.1 AT HO extractions methods which are widely used to determine available zinc content. Available zinc contents by DTPA method ranged between 0.16 mg kg'1 and 1.88 mg kg1 on the soil samples studied. Available zinc content decreased from 0.59, 038 ve 0.33 mg kg"1 through profile at the depth of 0-15 cm, 15-30 cm and 30-45 cm, respectively. Available zinc contents by 0.1 N HO extraction method ranged between 1.62 and 6.56 mg kg1. Mean values of available zinc by 0.1 N HO at the depth of 0-15 cm, 15-30 cm and 30-45 cm were decreased from 2.86, 2.66 and 2.57 mg kg1, respectively. According to data obtained by the two methods, available Zinc contents of most soils were found to be lower than chemical extraction critical level.