Salisil aldehitin oksidatif polikondensasyonu
Oxidative polycondensation of salicyaldehyte
- Tez No: 85370
- Danışmanlar: PROF. DR. ADALET V. RAHİMOV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Salisil aldehit, oligosalisilaldehit, oksidatif polikondensasyon, Schiff bazı, Salicylaldehyde, oligosalicylaldehyde, oxidative polycondensation, Schiff base. n
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ SALISIL ALDEHİTİN OKSIDAİTF POLİKONDENSASYONU Hasan MART KSÜ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ KİMYA ANABİLİM DALI Danışman: Prof.Dr. Adalet RAHİMOV Yıl: 1999, Sayfa: 59 Jüri: Prof.Dr. Adalet RAHİMOV Prof. Dr. Selahattin SERİN Yrd. Doç.Dr. Nurcan KURTOĞLU Salisil aldehitin hava oksijeni, H2O2 ve NaOCİ yardımı ile oksidatif polikondensasyon reaksiyonunun şartlan ve ürünleri incelendi. Salisil aldehit (SA)'in bazik ortamda hava oksijeni, H2O2 ve NaOCİ ile oksidatif polikondensasyonundan oligosalisilaldehit (OSA) sentezlendi. Ürünlerin yapılan FT-IR, Uv-Vis ve elementel analiz yöntemleri ile karakterize edildi. Hava oksijeni ve NaOCr ortamında sentezlenmiş OSA'in sayıca ortalama molekül ağırlığı ( Mn ) ve kütlece ortalama molekül ağırlığı ( Mw) sırasıyla 3700, 5990 ve 7600, 10300 olarak bulundu.Reaksiyon ürünlerinin verimi optimum şartlarda %98 (H2O2), %71.4 ( NaOCİ ve %65.5 ( O2) olur. FT-IR analizleri OSA'in yapısında %80 salisil aldehit birimlerinin yanısıra yaklaşık %20 oramnda karboksilik asit gruplarınmda olduğunu gösterdi.DTA ve TG analizleri oligosalisilaldehit ve Schiff bazlannın termooksidatif bozunmaya yeteri kadar dayanıklı olduğunu gösterdi. Oligosalisilaldehitin anilin, p- toluidin, p-nitroanilinle kondensleşmesinden uygun oligomer Schiff bazlan ve oligomer metal kompleksleri sentezlenip, yapı ve özellikleri belirlendi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS OXIDATIVE POLYCONDENSATION OF SALICYLALDEHYDE Hasan MART DEPARTMENT OF CHEMISTRY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM Supervisor: Prof.Dr. Adalet RAHİMOV Year: 1999, Pages: 59 Jury : Prof.Dr. Adalet RAHİMOV Prof. Dr. Selahattin SERİN Yrd. Doç.Dr. Nurcan KURTO?LU The conditions and products of oxidative polycondensation the reaction of salicylaldehyde with air oxygen, H2O2 and NaOCl were studied. Oligosalicylaldehyde (OSA) was synthesized from the oxidative polycondensation of salicylaldehyde (SA) with air oxygen, H202 and NaOCl in an aqueous alkaline medium. The products were characterized by FT-IR, Uv-Vis and elemental analyses techniques. The number average molecular weight (Mn), mass average molecular weight (Mw) values of OSA synthesized at medium O2 and NaOCl were found to be 3700, 5990 and; 7600, 10300 respectively. At the optimum reaction conditions, the yield of the reaction products were found to be 65.5%(02), 71.4%(NaOCl) and ) 98% ( H2O2). About 80% SA was conserved to OSA. According to FT-IR analyses, to be carboxylic acid groups together SA were determined in the structure of 20% of OSA oligomer. DTA and TG analyses were shown to be stable of OSA against thermo- oxidative decomposition. Also, the new oligomer Schiff bases and oligomer metal complexes were synthesized from condensation of OSA with aniline, p-toluidine and p-nitroaniline and their to the structures and properties were determined.