Ayçiçeğinde (helianthus annuus L.) ekim sıklığı üzerine bir araştırma
A Research on sowing densities in sunflower (helianthus anuus L.)
- Tez No: 85371
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATİH KILLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Ayçiçeği, Helianthus annuus L, Ekim sıklığı, Sunflower, Sowing Density n
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 42
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ AYÇİÇEĞİNDE (Helianthus annus L.) EKİM SIKLIĞI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA GÜLNİHAL ÖZDEMİR K.S.Ü. FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANABİLİM DALI DANIŞMAN: Yrd. Doç. Dr. Fatih KILLI Yıl: 1997, Sayfa: 32 Jüri: Yrd. Doç. Dr. Fatih KILLI Kahramanmaraş koşullarında yağlık melez ayçiçeği çeşitlerinde tohum ve yağ verimi yönünden uygun ekim sıklığını belirlemek amacıyla yapılan bu çalışma 1997 yılında, Kahramanmaraş Tarımsal Araştırma Enstitüsü deneme alanında, bölünmüş parseller deneme desenine göre yürütülmüştür. Çalışmada P- 6480 ve S-277 hibrit ayçiçeği çeşitleri metaryal olarak kullanılmıştır. Çeşitler ana parsellere ekim sıklıkları (50x20, 50x35, 50x50, 70x20, 70x35, 70x50, 90x20, 90x35, 90x50 ) ise, alt parsellere yerleştirilmiştir.Çalışmada bitki boyu, yaprak sayısı, tabla çapı, tabla başına dane sayısı, dane iç oranı, 1000 dane ağırlığı, yağ oranı, dane verimi ve yağ verimi özellikleri incelenmiştir. Çalışma sonucunda, tabla çapı, 1000 dane ağırlığı, tohum ve yağ verimi yönünden P-6480 çeşidinin, S-277 çeşidine göre daha yüksek değerlere sahip olduğu, bitki sıklığı arttıkça, yağ oranı, yağ ve tohum veriminin arttığı, en uygun ekim sıklığının ise 50x20 cm (10 000 bitki ) olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS A RESEARCH ON SOWING DENSITIES IN SUNFLOWER (Helianthus anuus L.) GÛLNİHAL OZDEMIR DEPARTMENT OF FIELD CROPS INSTITUE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM Supervisor: Yrd. Doç. Dr. Fatih Kıllı Year 1999 Pages: 32 Jury This study was conducted at the experimental field of Agricultral Research Enstitute in 1997using split plot desing with three replications. The aims of this study was to determine suitable sowing densities for seed and oil yields of to hybrid oil sunflower varieties (P-6480and S-277). Varieties were main plots and sowing densities (50x20, 50x35, 50x50, 70x20, 70x35, 70x50, 90x20, 90x35 and 90x50cm) were sub- plots. In the study, plant height,number of leaves per plant, head diameter,number of seeds per head, dehulled seed ratio, 1000 seed weight, oil ratio, seed and oil yield were investigated. I was determined that the P-6480 variety had the higher values than S- 277 for head diameter, 1000 seed weight, seed and oil yield. It was observed that the plant densities increaseas the oil ratio, seed and oil yield can be increase. The suitable sowing density was 50x20 cm (10 000 plant per decare).