Hasan Tahsin Feyizli'nin hayatı, eserleri, Kur'an-ı Kerim ve kıraat ilmindeki yeri
The life, works, and contribution of Hasan Tahsin Feyizli to the Quranic exegesis and recitation science
  1. Tez No: 853742
  2. Yazar: HİLAL BOZKIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN BAYRAKTUTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Elektrik Mühendisliği, Feyzü'l-Furkan, Hasan Tahsin Feyizli, Kıraat Aşere, Kur'an'ı Kerim, Electrical Engineering, Feyzü'l-Furkan, Hasan Tahsin Feyizli, Qoran, Science of Qur'anic Recitation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Batman Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Kur'an-ı Kerim, Allah c.c tarafından insanlara hidayet kaynağı olarak gönderilen yüce bir kitaptır. Bu kutsal kitap, Cebrail aracılığıyla Hz. Peygamber'e nazil olmuş olup, hem manen hem de lazfi yönüyle titizlikle okunmasına özen gösterilmiştir. Bu bağlamda kıraat ilmi ortaya çıkmış ve birçok değerli âlimin rehberliğinde o dönemden günümüze kadar süregelmiştir. Bu değerli âlimlerden biri olan Hasan Tahsin Feyizli, çeşitli alanlarda verdiği eserlerle öne çıkmış, özellikle Kur'an-ı Kerim meal ve kıraat ilmi konularında gerçekleştirdiği çalışmalarla alanında önemli bir konum elde etmiştir. Bu çalışmada, Türkiye'deki kıraat ilmi çalışmalarına canlı bir örnek teşkil eden Hasan Tahsin Feyizli'nin hayatı, eserleri, kıraat ilmine olan katkısı ve elektrik mühendisliği alanındaki diğer çalışmaları, detaylı bir şekilde incelenmiştir. Hasan Tahsin Feyizli'nin hayatı hakkında mevcut bir inceleme bulunmaması bizi bu araştırmayı gerçekleştirmeye yönlendirmiştir. Genellikle değerli âlimlerin hayatlarıyla ilgili çalışmaların vefatlarından sonra yapıldığı bilinen bir durumdur. Bu bağlamda, Feyizli'nin kendi yaşamından daha kesin bilgiler edinmek ve hatıralarına ışık tutmak, daha sağlıklı ve mantıklı bir yaklaşım olarak değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
The Quran, a sublime book sent by Allah as a source of guidance for humanity, stands as a sacred scripture revealed to Prophet Muhammad through Gabriel. It demands meticulous attention, both spiritually and literally, in its reading. In this context, the emergence of the Science of Qur'anic Recitation (Kıraat İlmi) has been instrumental, persisting from the era of its revelation to the present day under the guidance of numerous esteemed scholars. Hasan Tahsin Feyizli, one such scholar, has garnered distinction through various works, particularly in the fields of Quranic interpretation (meal) and recitation science. His noteworthy contributions have positioned him prominently in these domains. This study thoroughly investigates the life, works, contributions to the Science of Qur'anic Recitation, and other pursuits in the field of Electrical Engineering by Hasan Tahsin Feyizli, serving as a vibrant exemplar of Quranic recitation studies in Turkey. The absence of a comprehensive examination of Hasan Tahsin Feyizli's life prompted this research. Typically, studies on the lives of esteemed scholars are known to be conducted posthumously. In this context, acquiring more precise information about Feyizli's life and shedding light on his memories can be considered a healthier and more logical approach.