Türkiye'deki Akdeniz Midyesi (Mytilus galloprovincialis Lamarck, 1819) yetiştiriciliğinin mevcut durumu, sorunları ve çözüm önerileri
The current situation, problems, and solutions of Mediterranean Mussel (Mytilus galloprovincialis Lamarck, 1819) cultivation in Türkiye
- Tez No: 854049
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEFA ACARLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Mediterranean mussel, Mytilus galloprovincialis, Bivalvia, Aquaculture, Production, Sustainability
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Yüksek besin içeriğine sahip olması, ekonomik değeri ve tüketimine yönelik popülaritesinden dolayı Akdeniz midyesinin yetiştiricilik faaliyetleri son yıllarda dünyada olduğu kadar Türkiye'de de artış göstermiştir. TÜİK'in 2022 yılı verilerinde, Türkiye'deki Akdeniz midyesi yetiştiricilik üretim miktarı toplam 4.585 ton olarak bildirilmiştir. Bu çalışmada, 2023 yılının ilk çeyreğinde Türkiye'de yetiştiricilik belgesine sahip olan toplam 47 adet Akdeniz midyesi üretim tesisi tespit edilmiş ve bu tesisler ile görüşme yapılmıştır. Görüşmede tesislerin kapasiteleri, alanları, üretim yöntemleri, personel durumları, pazarlama stratejileri ve üretim sırasında karşılaştıkları sorunlar ele alınmıştır. Sonuç olarak, bu çalışma ile midye üretim sektörünün gelişime açık bir sektör olduğu ancak malzeme temini, ekonomik dalgalanmalar, yetişmiş personel ve bilgi eksikliğinin yanı sıra ulaşım ve lojistikte yaşanılan altyapı eksiklikleri yüzünden tesislerin kapasitelerinden daha az üretim gerçekleştirdikleri görülmüştür. Anahtar Kelimeler : Akdeniz Midyesi, Mytilus galloprovincialis, Çift Kabuklu,Yetiştiricilik, Üretim, Sürdürülebilirlik
Özet (Çeviri)
Mediterranean mussel is a bivalve species with high nutritional content, economic value and consumption popularity. For this reason, Mediterranean mussel culturation has increased both in Türkiye and in the world in recent years. In the 2022 TÜİK data, the total amount of aquaculture production of Mediterranean mussels in Türkiye was reported as 4.585 tons. In this study, a total of 47 Mediterranean mussel production facilities with aquaculture certification in Türkiye were identified in the first quarter of 2023. Interviews were conducted with these facilities. In the interviews, the capacities of the facilities, their areas, production methods, personnel situation, marketing strategies and the problems they encounter in production were discussed. As a result, this study shows that the mussel production sector is a developing sector, but the plants are producing less than their capacities due to material supply, economic fluctuations, lack of trained personnel and information, and infrastructure deficiencies in transportation and logistics.