Popüler dindarlık ve hareket dindarlığının kalıpları ve bunların çağdaş Irak toplumu üzerindeki etkileri (Eleştirel değerlendirme çalışması)
Popular and kinetic religiosity patterns and their impact on contemporary Iraqi society (Critical assessment study)
- Tez No: 854048
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULNASER SULTAN MOHSEN SALLAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Sosyoloji, Philosophy, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Dini olgu, Dini desenler, Halk dini, Hareket dini, Irak toplumu, Religious phenomenon, Patterns of religiosity, Popular religiosity, Kinetic religiosity, Iraqi society
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yalova Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 182
Özet
Dini olgular, insanlık tarihinin köklü bir parçasıdır ve değerler, adetler, gelenekler, yasalar, ekonomik ve siyasi sistemler gibi unsurları inceleyenler, tarihî hareket ve ahlaki mirasın gözlemcileri olarak, dini etkinin ve rolün açık veya başka bir şekilde, az veya çok, doğrudan veya dolaylı olarak var olduğunu fark ederler. Bu nedenle, dini olgunun incelenmesi, insan toplumlarını anlamak, hareketlerini analiz etmek, motivasyonlarını ve yönelimlerini anlamak için kaçınılmaz bir gereklilik haline gelir. Din, sadece dini bilimlerle ilişkili bir ibadet olgusu değildir, aynı zamanda insanlık ve toplumlar için bir insanlık ve sosyal olgudur ve özellikle sosyal bilimler gibi çeşitli bilim ve bilgi alanlarında ilgi odağıdır. Dinin, toplumsal davranışlar ve günlük yaşam üzerindeki etkilerini ve bireylere ve toplumlara bıraktığı etkiyi anlamak önemlidir, özellikle Arap ve İslam toplumlarında. Arap ve İslam toplumlarında dini desenlerin ve etkilerinin uzmanlaşmış çalışmaları sınırlı ve zordur, ancak büyük bir öneme sahiptir. Bu nedenle, bu araştırma, dini bir olgu olarak dinin rolünü ve etkisini birey ve toplum üzerinde ele almak için betimsel, tarihsel ve felsefi bir yöntem kullanarak dini bilincin farklı ve çeşitli desenlerini nasıl şekillendirdiğini ve kişisel ve nesnel faktörlerin nasıl etkilediğini araştırmak için yapılmıştır. Halk dini ve hareket dini desenlerini, birincisinin popülist ve ikincisinin elitist olduğu şeklinde ele alır ve modern Irak toplumu üzerindeki etkisini inceler.
Özet (Çeviri)
The religious phenomenon is as old as man himself, and who studies values, customs, traditions, laws, and economic and political systems, also the contemplator of the movement of history and the ancient and contemporary moral heritage will see the impact and role of religion in it clear in one form or another, less or more, direct, or indirect. Hence, the study of the religious phenomenon becomes an urgent necessity that cannot be ignored or exceeded to understand human societies and analyze their movement. Religion is not just a ritual phenomenon associated with religious sciences only, but a human and social phenomenon that focuses attention for scientific studies from various sciences and fields of knowledge, especially the social sciences. It is necessary to understand their impact on social behaviors and daily life and the role they play and the impact they have on individuals and societies, especially in our Arab and Islamic societies. Specialized studies on patterns of religiosity and their effects in Arab and Islamic societies are few and difficult, despite their great importance. Hence this research came with the help of the descriptive and inductive historical and philosophical approach to address the role and impact of religion as a social phenomenon on the individual and society, It examines how religious awareness is formed in different and different patterns and forms of religiosity, and the impact of personal and objective factors on their formation, and deals with the popular and kinetic patterns of religiosity, considering the populist of the first and the elitism of the second, and their impact on contemporary Iraqi society.