Uluslararası pazarlamada fiyat stratejilerinin işletme performansı üzerine etkisi; Sivas mobilya sektörü uygulaması
The effect of price strategies on business performance in international marketing; Sivas furniture sector application
  1. Tez No: 854117
  2. Yazar: ZERRİN IŞIKSAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUALLA AKÇADAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası Ticaret, International Trade
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası Pazarlama, Fiyat Stratejileri, İşletme Performansı, International Marketing, Price Strategies, Business Performance
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Uluslararası pazarlama, işletmelere kârlarını maksimize etme, pazar paylarını arttırma, fiyat istikrarı sağlama ve ürün konumlandırma gibi imkânlar sunmaktadır. İşletmelerin uluslararası pazarda bu imkânlardan yararlanmaları, devamlılıklarını sağlamaları ve rekabet avantajı edebilmeleri için güçlü bir pazarlama stratejisi geliştirmesi gerekmektedir. Bu noktada işletmelerin fiyatlandırma stratejisi oldukça önemlidir. Fiyat, pazarlama karmasının tek gelir getiren unsuru olup, işletmenin kârlılığını yani işletme performansını doğrudan etkilemektedir. İşletme performansı işletmenin amaçlarının gerçekleşip gerçekleşmediğinin ortaya konulmasını sağlar. Ayrıca işletmeler performans ölçümü ile rekabet avantajı elde eder. Buradan hareketle bu çalışmada mobilya sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin fiyat stratejilerinin işletme performansı üzerindeki etkisinin belirlenmesi ve fiyat stratejileri ile işletme performansı arasında bir ilişki olup olmadığının tespit edilmesi amaçlanmıştır. Çalışmada elde edilen veriler SPSS 23 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Ankette kullanılan fiyat stratejilerinin işletme performansı üzerindeki etkisi ölçeklerinin güvenilirliklerini tespit etmek için Cronbach Alpha Testi analizine tabi tutulmuştur. Ayrıca korelasyon ve regresyon analizleri yapılmıştır. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden“yüz yüze anket”yöntemi kullanılmıştır. Çalışma sonucunda fiyat stratejilerinin işletme performansı üzerinde etkisinin olmadığı anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
International marketing offers businesses opportunities such as maximizing their profits, increasing their market shares, ensuring price stability and product positioning. Businesses need to develop a strong marketing strategy in order to benefit from these opportunities in the international market, ensure their continuity and gain a competitive advantage. At this point, the pricing strategy of businesses is very important. Price is the only revenue-generating element of the marketing mix and directly affects the profitability of the business, that is, the business performance. Business performance enables it to be revealed whether the objectives of the business have been achieved or not. Additionally, businesses gain competitive advantage through performance measurement. Based on this, this study aims to determine the effect of price strategies of companies operating in the furniture industry on business performance and to determine whether there is a relationship between price strategies and business performance. The data obtained in the study were analyzed using SPSS 23 program. Cronbach Alpha Test analysis was performed to determine the reliability of the scales of the impact of price strategies on business performance used in the survey. Additionally, correlation and regression analyzes were performed. The“face-to-face survey”method, one of the quantitative research methods, was used in the research. As a result of the study, it was understood that price strategies had no effect on business performance.