Coğrafya öğretmenlerinin mevzuat uygulamalarına yönelik görüşleri
Opinions of geography teachers on legislation practices
  1. Tez No: 854124
  2. Yazar: GÖKHAN TAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TANER ÇİFÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Coğrafya, Mevzuat, Öğretmen Görüşleri, Geography, Legislation, Teacher Opinions
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Coğrafya Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
İnsanoğlu, yeryüzünde medeniyet inşa ettikçe, kalabalıklaştıkça birlikte yaşama biçimlerinin düzenlenmesi ihtiyaç haline gelmiştir. Bu ihtiyaçtan hareketle ortaya çıkan ve farklı çağlarda farklı biçimlerde uygulansa da hayatımızda hep bir şekilde var olan hukuk kuralları bizler için olmazsa olmazdır. Bu kurallar: yasa, kanun, tüzük, yönetmelik gibi kavramlarla ifade edilmektedir. Eğitim sisteminin genel çerçevesi ve alt sistemleri hakkında temel kuralların verildiği yönetmelikler, eğitim uygulamalarının sınırlarını belirlemektedir. Mevzuat kaynaklı bu sınırların eğitim faaliyetleri üzerindeki etkileri şüphesiz ki büyük önem arz etmektedir. Bu çalışmanın amacı, coğrafya öğretmenlerinin mevzuat uygulamalarına yönelik görüşlerini belirlemek, mevzuatın eğitim sürecine etkisini analiz etmek ve bu konuda öneriler sunmaktır. Araştırmanın çalışma grubunu 2022-2023 eğitim-öğretim yılında Sivas ilinde görev yapan 22 coğrafya öğretmeni oluşturmuştur. Araştırmaya katılan öğretmenlerin belirlenmesinde amaçlı örnekleme yöntemi türlerinden biri olan kolay ulaşılabilir durum örneklemesi tekniği seçilmiştir. Araştırmanın verilerini toplamak için yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Görüşme formunda 5 adet açık uçlu soru öğretmenlere yöneltilmiştir. Yarı yapılandırılmış görüşme formunu çözümlemek için içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Araştırma bulgularının değerlendirilmesiyle ulaşılan sonuçlara göre: Öğretmenlerin serbest ticaret özgürlüğü hakkı verilmeli, çalışma performans kriteri uygulanmalı, memur ve öğretmenler birbirinden ayrı değerlendirilmeli, özlük hakları iyileştirilmeli, sözleşmeli öğretmenlikte 3 yıl olan zorunlu görev süresi kaldırılmalı, mevzuatlarda kullanılan dil sadeleştirilmeli, uzman ve başöğretmenlik uygulama sınavları branşa dayalı olmalı veya uzman ve başöğretmen sınavları kaldırılmalı, sözleşmeli, kadrolu gibi ayrımlara son verilmeli, öğretmen fazlalığının önüne geçilmeli, öğretmenlerin atama ve yer değiştirme işlemleri kolaylaştırılmalı, ücretli öğretmen atamaları kaldırılmalı, proje okuluna öğretmen atamalarında il dışı tercih hakkı öğretmenlere tanınmalı, atama ve yer değiştirme dönemlerinde tüm norm açığı oluşan okullar tercihe açılmalı, okul müdürlerine verilen yetkiler tekrar gözden geçirilmeli, meslek liselerinde ders müfredatı yeniden düzenlenmeli, sınıf geçme sistemi güncellenmeli, akran zorbalığı, disiplin ve devamsızlık konularında düzenlemeler yapılmalı, coğrafya dersi 11. ve 12. sınıflarda zorunlu olmalı, öğretmenlerin evrak yükü azaltılmalı, kırsal bölgelerde yaşanan norm eksikliğinin önüne geçilmeli, norm fazlası öğretmenler sorununun çözümü için atamalarda il içi tayinler öncelikli olmalı ve okul yöneticilerinin farklı eğitim kademelerinde görev yapmasını engelleyen düzenlemeler kaldırılmalı şeklinde taleplerde bulunduğu, lisansüstü eğitime ek hizmet puanın verilmesi, engelli yakını olan öğretmenlerin yer değiştirme sürecine dahil edilmesi konularında ise olumlu fikirlere sahip oldukları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
As human beings build civilization on earth and become more crowded, it has become a necessity to regulate their way of living together. The rules of law, which emerged from this need and have always existed in some form in our lives, even though they have been applied in different ways in different ages, are indispensable for us. These rules are expressed with concepts such as act, law, statute, regulation. The regulations, in which the basic rules about the general framework and sub-systems of the education system are given, determine the limits of educational practices. The effects of these legislative restrictions on educational activities are undoubtedly of great importance. The aim of this study is to determine the views of geography teachers on legislation implementation, to analyze the impact of the legislation on the education process and to offer suggestions on this subject. The study group of the research consisted of 22 geography teachers working in Sivas in 2022-2023 academic year. Easily accessible case sampling technique, one of the purposeful sampling method types, was chosen to determine the teachers participating in the research. A semi-structured interview form was used to collect the data of the research. In the interview form, 5 open-ended questions were asked to the teachers. Content analysis method was used to analyze the semi-structured interview form. According to the results obtained by evaluating the research findings, teachers; have demanded that the right to freedom of trade should be given work performance criteria should be applied, civil servants and teachers should be evaluated separately from each other, the personal rights of teachers should be improved, the 3-year compulsory tenure in contract teaching should be abolished, the language used in the legislation should be simplified, specialist and head teacher practice exams should be branch-based or specialist and head teacher exams should be abolished. Distinctions such as contractual and permanent staff should be abolished, teacher surplus should be prevented, the appointment and relocation processes of teachers should be facilitated, paid teacher appointments should be abolished, teachers should be given the right of preference outside the city in the appointment of teachers to the project school, all schools with norm deficits during the appointment and relocation periods. Should be opened to choose, the powers given to school principals should be reviewed, the course curriculum in vocational high schools should be rearranged, the grade progression system should be updated, regulations should be made on peer bullying, discipline and absenteeism, geography course should be compulsory in 11th and 12th grades, the paperwork burden of teachers should be reduced, and the lack of norms in rural areas should be prevented. In order to solve the problem of surplus teachers, provincial appointments should be prioritized, and the regulations that prevent school administrators from working at different educational levels should be abolished. Furthermore, it has been determined that they have positive ideas about giving additional service points to postgraduate education and including teachers with disabled relatives in the relocation process.