Eğitim örgütlerinde kadın yöneticilerin kariyer gelişimlerinde karşılaştıkları engeller ve engelleri aşma stratejileri
Obstacles encountered by female managers in educational organizations in their career development and strategies to overcome obstacles
- Tez No: 854125
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HİLAL KAHRAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kadın eğitim yöneticisi, eğitim örgütü, kariyer engeli, engelleri aşma stratejisi, female education manager, educational organization, career obstacle, strategy to overcome obstacles
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu araştırmanın amacı eğitim örgütlerinde çalışan kadın yöneticilerin kariyer gelişimlerinde karşılaştıkları engeller ve engelleri aşma stratejilerinin incelenmesidir. Çalışma nitel bir araştırmadır ve çalışmada olgubilim (fenomenoloji) deseni kullanılmıştır. Çalışma grubunu, 2023-2024 eğitim öğretim yılında, Sivas İli Merkez ilçesindeki devlet okullarında görev yapmakta olan kadın eğitim yöneticilerinden 15 kadın yönetici oluşturmaktadır. Görüşme yapılacak kadın yöneticiler ölçüt örnekleme yöntemi ile seçilmiştir. Veriler, araştırmacı tarafından hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak, açık uçlu sorularla, gönüllülük esasına uygun olarak toplanmıştır. Verilerin analizinde içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, eğitim örgütlerindeki 15 kadın yöneticinin bu işi yapıyor olmaktan memnun oldukları ancak; aileden, toplumsal cinsiyet önyargılarından, okul çalışanlarından, çalışma şartlarından, üst yönetimden kaynaklanan çeşitli engellerle karşılaştıkları görülmüştür. Bu engelleri aşmak için en çok kendi kişisel özelliklerini kullanma, iletişim becerilerini kullanma, eş/anne-baba desteğine başvurma, arkadaş desteği alma, daha fazla çalışma, kararlı davranma, yasal gücünü kullanma gibi stratejiler kullandıkları tespit edilmiştir. Kadınların eğitim yönetiminde daha fazla yer alması için çeşitli öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the obstacles faced by female administrators working in educational organizations in their career development and their strategies to overcome them. The study is qualitative research and the phenomenological design was used in the study. The study group consists of 15 female education administrators working in public schools in the central district of Sivas Province in the 2023-2024 academic year. The female managers to be interviewed were selected by criterion sampling method. Data was collected on a voluntary basis with open-ended questions, using a semi-structured interview form prepared by the researcher. Content analysis method was used to analyze the data. As a result of the research, 15 female administrators in educational organizations were satisfied with being a manager, but; It has been observed that they face various obstacles arising from family, gender prejudices, school staff, working conditions and upper management. It has been determined that they mostly use strategies such as using their own personal characteristics, using communication skills, applying for spouse/parent support, getting support from friends, working more, acting decisively, and using their legal power to overcome these obstacles. Various suggestions have been presented for women to be more involved in educational administration.