Ortaöğretim öğrencilerinin sanata, sanatçıya, görsel sanatlar dersine ve öğretmenine yönelik metaforik algılarının incelenmesi
Examination of secondary school students' metaphorical perceptions towards art, artist, visual arts course and teacher
- Tez No: 854127
- Danışmanlar: DOÇ. SEVDA KARASEYFİOĞLU PAÇALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Metafor, Sanat, Sanatçı, Görsel Sanatlar Dersi, Görsel Sanatlar Öğretmeni, Metaphor, Art, Artist, Visual Arts Lesson, Visual Arts Teacher
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
İnsanlık ile eş zamanlı olarak ortaya çıkan sanat, yaşam içerisinde önemli yere sahip olup, yaşamında önemli bir parçasını oluşturur. Sanat, anlatım ve aktarım gücü ile bireylerin devamında da toplumların belleğini, kimliğini ve kültürünü oluşturur. Bu oluşumun ayrılmaz parçaları felsefe ve bilim ile yaşamsal döngüyü tamamlar. Bireylerin yaşamsal döngünün içinde olmaları için sanat ile iç içe olmaları gerekir. Sanat eğitiminin içeriğine bakıldığında sanat, sanatçı, görsel sanatlar dersi ve öğretmenine karşı oluşan olumlu ya da olumsuz düşüncelerin ilgilenilmeyen/önemseyen bir yerde olduğu görülür. Bu nedenledir ki sanatın yaşamda odak noktası olması için farklı yöntemler kullanılır. Bu çalışmanın amacı örgün olarak Ortaöğretimde okuyan ve öğrenim gören 9.,10., 11. ve 12. sınıf öğrencilerinin Sanat, Sanatçı, Görsel Sanatlar Dersine ve Öğretmenine yönelik bilişsel imgelerini metaforlar aracılığı ile ortaya çıkarır. Çalışmada nitel araştırma tekniklerinden yararlanılarak olgu bilim deseni kullanılır. Araştırma, Sivas ilinden belirlenen okulların 9.,10., 11. ve 12. sınıflarında öğrenim gören 146 kız ve 76 erkek toplam 222 öğrenci ile gerçekleştirilir. Bu çalışma sonucunda elde edilen veriler içerik analizi tekniği ile değerlendirilerek yorumlanır. Çalışmaya katılan 222 öğrenciden elde edilen bulgular sonucunda bütün veriler kullanılır. Sanatın kapsamlı olmasından kaynaklı öğrenciler/bireyler birbirlerinden farklı metaforlar ortaya koyarlar. Bu durum öğrencilerin bireysellik ölçüsünden dolayı imgelemlerinin gücünü ve benzetme yeteneklerinin farklı olduğunu ortaya çıkarır.
Özet (Çeviri)
Art, which emerged simultaneously with humanity, is the most important building block of life until today. The power of artistic expression and transmission creates the memory, identity and culture of individuals and then of societies. The integral parts of this formation complete the vital cycle with philosophy and science. For individuals to be in the vital cycle, they should be intertwined with art. When we look at the content of art education, it is seen that the positive or negative thoughts formed against art, artist, visual arts lesson and teacher are in a place that is not interested / cared. For this reason, different methods should be used to make art the focal point of life. By using the phenomenology design, which is only one of these methods, the feelings and thoughts of individuals about art should be determined during education. It is a guiding method as each period will be different and the interpretation will also vary. The aim of this study is to reveal the cognitive images of 9th, 10th, 11th and 12th grade students studying secondary education towards Art, Artist, Visual Arts Course and Teacher through metaphors. In the study, qualitative research techniques were utilized and a phenomenology design was used. The research was carried out with a total of 222 students, 146 female and 76 male, studying in the 9th, 10th, 11th and 12th grades of schools in Sivas province. The data obtained as a result of this study were evaluated and interpreted by content analysis technique. As a result of the findings obtained from 222 students participating in the study, all data were used. Due to the comprehensiveness of art, they put forward different metaphors from each other. This situation reveals that students' imagination and analogy skills are different due to their individuality.