Investigation of radiotherapeutic effectiveness of Papaya Carica seeds
Papaya Carica tohumlarının radyoterapötik etkinliğinin araştırılması
  1. Tez No: 854182
  2. Yazar: MUHAMMAD TARIQ SIDDIQUI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET MURAT ŞENIŞIK, DR. ÖĞR. ÜYESİ FIRAT BARIŞ BARLAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Papaya Carica tohumu yağı, Nano emülsiyon, Radyo koruyucu etki, Fitokimyasallar, Antioksidan, Papaya Carica seed oil, Nanoemulsion, Radioprotective effect, Phytochemicals, Antioxidant
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomedikal Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyomedikal Teknolojiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Önemli bir halk sağlığı sorunu olan kanserin önlenmesi için bitkisel ilaç çalışmaları son yıllarda artmaktadır. Papaya Carica (PC), içerdiği birçok enzim, karbonhidrat, yağ asidi, mineral, vitamin, fenolik, terpenoid, alkaloid ve kükürt nedeniyle terapötik olarak yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu nedenle PC tohumlarının radyoterapötik etkisinin araştırılması bu çalışmanın konusu olarak seçilmiştir. PC tohum yağları iki farklı yöntem kullanılarak ekstrakte edildi. İlk yöntem, PC tohumlarının ayçiçek yağında tutulmasıyla elde edilen ayçiçeği ve PC tohumu yağının (SOPO) ekstraksiyonunu içeriyordu. İkinci yöntem, ultrasonik bir banyo kullanarak yalnızca saf PC tohumlarından PC yağı (PPO) elde etmeyi içeriyordu. Emülsiyonlar daha sonra bu yağlar kullanılarak sentezlendi. 96 oyuklu plakalarda kültürlenen İnsan keratinosit (HaCaT) ve fare fibroblast (L929) hücre hatlarına değişen miktarlarda PC yağları ve emülsiyonları uygulandı. Uygun koşullar altında 72 saat inkübe edildikten sonra, hücrelerin canlılığı MTT testi kullanılarak belirlendi. Gaz kromatografisi analizleri daha sonra SPO ve PO'nun emülsiyon formlarında antioksidan özelliklere sahip çeşitli fitokimyasalları tanımladı. Ayçiçek yağı ve PC Tohumları Yağ Emülsiyonu (SPOE) ve Saf PC Tohumları Yağ Emülsiyonu (POE), AzA, ALA, L-Arg, Piperin, Diasetik asit, Linoelaidik Asit, D-Sorbitol, Malik asit, Sitrik asit ve Kafeik gibi çeşitli önemli bileşikler içerir. Sonuç olarak, POE, güçlü antioksidan etkilerine atfedilen yüksek radyo koruyucu özellikler gösterir. Bu emülsiyonlar, radyoterapi tedavisinden önce ve sonra sağlıklı dokuları koruyabilir ve güneş koruyucu krem formülasyonlarında kullanım için umut vaat eder.
Özet (Çeviri)
For the prevention of cancer, which is a major public health problem, the study of herbal medicine has been on the rise in recent years. Papaya Carica (PC) is widely used therapeutically due to its many enzymes, carbohydrates, fatty acids, minerals, vitamins, phenolic, terpenoids, alkaloids, and sulphur. For this reason, the investigation of the radiotherapeutic effect of PC seeds was chosen as the subject of this study. PC seed oils were extracted using two different methods. The first method involved the extraction of sunflower and PC seed oil (SOPO) obtained by keeping PC seeds in sunflower oil. The second method involved obtaining PC oil (PPO) solely from pure PC seeds using an ultrasonic bath. Emulsions were then synthesized using these oils. Varying amounts of PC oils and emulsions were applied to Human keratinocyte (HaCaT) and mouse fibroblast (L929) cell lines that were cultured in 96-well plates. The cell lines were exposed to 6-MV photon beams at doses of 0, 2, 4, and 8 Gy using the Elekta linear accelerator (Elekta AB, Stockholm, Sweden). After incubating for 72 hours under appropriate conditions, the cells' viability was determined using the MTT assay. Gas chromatography analyses subsequently identified several phytochemicals with antioxidant properties in the emulsion forms of SPO and PO. Sunflower oil and PC Seeds Oil Emulsion (SPOE) as well as Pure PC Seeds Oil Emulsion (POE) contain various important compounds such as AzA, ALA, L-Arg, Piperine, Diacetic acid, Linoelaidic Acid, D-Sorbitol, Malic acid, Citric acid and Caffeic acid. The dimensional analyses indicate that both SPOE and POE were of a Nano size, with SPOE having a determined size of (293.7±49.42) nm and POE having a determined size of (140.4nm±26.03nm). Our study discovered that SPOE and POE possess radio-protective properties for HaCaT cells after irradiation with 4Gy. The NOD value for SPOE was (72.24±3.92), whereas the NOD value for POE was (75.85±2.62). The NOD values indicated that both substances have radio-protective properties since they have a higher NOD value than the control group's NOD value of (54.00±0.73). In conclusion, POE demonstrates high radioprotective properties attributed to their strong antioxidant effects. These emulsions can protect healthy tissues before and after radiotherapy treatment and show promise for use in sunscreen cream formulations.