Assesing the impact of financial development on economic growth: A global perspective
Finansal gelişmenin ekonomik büyüme üzerindeki etkisini değerlendirmek: Küresel bir perspektif
  1. Tez No: 854234
  2. Yazar: MUHAMMAD TAMMAM AL ASADI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERT GÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Maliye, Economics, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal Kalkınma, Finansal Kurumlar ve Büyüme, Finansal Hizmet, Ekonomik Kalkınma, Ekonomik Büyüme, Financial Development, Financial Institutions and Growth, Financial Service, Economic Development, Economic Growth
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Finansal Teknolojiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
26 ülkeyi kapsayan bu kapsamlı çalışma, R programlama dilini temel alan titiz bir metodolojik yaklaşım kullanarak finansal kalkınma ile ekonomik büyüme arasındaki karmaşık etkileşimi çözmeye çalışıyor. Başlangıçta 21 ülkeye odaklanan incelikli bir sınıflandırma süreci, 13'ünün gelişmiş ekonomilere, yalnızca 8'inin gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelere ait olduğunu ortaya çıkardı. Örneklem homojenliği sağlamak amacıyla, gelişmiş ve yeni ortaya çıkan sınıflandırmaya 5 ülke daha entegre edildi ve sonuçta her kategoride 26 ülkenin eşit dağılımı sağlandı. R programlama diline dayanan sağlam bir metodolojik yaklaşım. Panel veri tekniklerinden ve ARDL modelinden yararlanan çalışma, R aracılığıyla veri doğruluğunu ve tutarlılığını sağlıyor. Hausman testinin rehberliğinde yapılan boylamsal analizler, finansal gelişme ile ekonomik büyüme arasındaki ilişkideki dinamik değişiklikleri yakalıyor. Teşhis testleri, birim köklerin ele alınması, seri korelasyon, yatay kesit bağımlılığı ve heteroskedastisite, modellerin sağlamlığını doğrular. 21 ülkedeki çeşitli finansal erişim, derinlik ve verimlilik endeksleri, özel politika müdahalelerine olan ihtiyacın altını çiziyor. OLS, sabit PLM ve rastgele PLM dahil olmak üzere modellerin karşılaştırılması, Hausman testine dayalı olarak uygunluklarına ilişkin bilgiler sunar. Teşhis testleri, dinamik düzenleyici çerçevelerin ve özel finansal kalkınma stratejilerinin önemini vurgulamaktadır. Bu araştırma, politika yapıcıları, finans kuruluşlarını ve paydaşları 26 ülkede gözlemlenen heterojenliğin üstesinden gelmeye yönelik özel stratejiler hakkında bilgilendirmektedir. Politika yapıcılara özel finansal kalkınma stratejileri benimsemeleri tavsiye edilirken, finansal kurumların da inovasyona ve risk yönetimine öncelik vermesi tavsiye ediliyor. Çalışma, yalnızca sürdürülebilirekonomik kalkınma konusundaki tartışmalara katkıda bulunmakla kalmıyor, aynı zamanda R.
Özet (Çeviri)
This comprehensive study, spanning 26 countries, endeavors to untangle the intricate interplay between financial development and economic growth, employing a rigorous methodological approach grounded in the R programming language. Initially focusing on 21 countries, a nuanced classification process revealed 13 belonging to advanced economies and only 8 to developed and emerging nations. In pursuit of sample homogeneity, 5 additional countries were integrated into the developed and emerging classification, resulting in an equal distribution of 26 countries across each category. A robust methodological approach grounded in the R programming language. Leveraging panel data techniques and the ARDL model, the study ensures data accuracy and consistency through R. Longitudinal analyses, guided by the Hausman test, capture dynamic changes in the relationship between financial development and economic growth. Diagnostic tests, addressing unit roots, serial correlation, cross-sectional dependence, and heteroskedasticity, validate the models' robustness. Varied financial access, depth, and efficiency indices across the 26 countries underline the need for tailored policy interventions. Comparison of models, including OLS, fixed PLM, and random PLM, offers insights into their appropriateness based on the Hausman test. Diagnostic tests highlight the importance of dynamic regulatory frameworks and bespoke financial development strategies. This research informs policymakers, financial institutions, and stakeholders about tailored strategies for navigating the heterogeneity observed across 21 countries. Policymakers are advised to adopt bespoke financial development strategies, and financial institutions should prioritize innovation and risk management. The study not only contributes to discussions on sustainable economic development but also guides future research using advanced analytical tools like R.