Patolojik kumar bağımlılığının aleksitimi ile ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the relationship between pathological gambling addiction and alexithymia
- Tez No: 854243
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DENİZ ERGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: KKTC, Kumar oynama, Bağımlılık, Kumar bağımlılığı, Aleksitimi, TRNC, Gambling, Addiction, Gambling addiction, Alextihymia
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Kumar bağımlılığı giderek artan toplum sağlığı sorunu haline gelmektedir. Kumar bağımlılığında risk faktörlerini inceleyen çalışmalar aleksitiminin de bir risk faktörü olabileceğini ortaya koymuştur. Bu çalışmanın amacı KKTC' de kumar bağımlılığı ile aleksitimi arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırmanın örneklemini KKTC' nin Lefkoşa ve Girne bölgelerinde yer alan bazı bet ofislerinde kumar oynayan 294 kişi oluşturmaktadır. Çalışmada veri toplama araçları olarak Sosyo-Demografik Bilgi Formu, South Oaks Kumar Tarama Testi (SOKTT) ve Toronto Aleksitimi Ölçeği (TAÖ-20) kullanılmıştır. SOKTT kesme puanına (sekiz ve üzeri) göre kumar bağımlısı bireylerin kumar bağımlısı olmayanlara göre aleksitimi ve alt ölçek puanları yüksek çıkmıştır. Kumar bağımlısı bireylerin duygularını tanımada, duygularını ifade etmede zorluk yaşadıkları ve dışa dönük düşünme şekline sahip oldukları tespit edilmiştir. Kumar bağımlılığını önleme ve tedavi programlarında aleksitiminin de bir etken olarak göz önünde bulundurulması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Gambling addiction is becoming a growing health problem. Studies examining risk factors in gambling addiction have shown that alexithymia may also be a risk factor. The aim of this study is to investigate the relationship between gambling addiction and alexithymia in the TRNC. The sample of the study consists of 294 people who play in their offices in Nicosia and Kyrenia. Socio-Demographic Data Sheet, Turkish Form of the South Oaks Gambling Screen (SOGS) and Turkish version of the twenty- item Toronto Aiexithymia Scale (TAS-20) were used as data collection tool. According to SOKTT cutoff score (eight and above), alexithymia and subscale scores of gambling addicts were higher than non-gambling addicts. It has been found that gambling addicts have difficulty in recognizing their emotions, expressing their emotions and have an outward thinking style. It is recommended that alexithymia should be taken into consideration as an agent in prevention and treatment programs.