Yaşlıda iyodinizasyon düzeyi ve geriatrik sendrom ilişkisi
Relationship between iodinization level and geriatric syndrome in the elderly
  1. Tez No: 854266
  2. Yazar: LEVENT BAYDUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VOLKAN ATMIŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Geriatri, Geriatrics
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşlı, Geriatrik Sendrom, İyodinizasyon
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
Giriş: Dünya üzerinde beklenen yaşam süresinin uzamasıyla beraber geriatrik sendrom sıklığı da artmaktadır. Geriatrik sendromlar yaşlılarda yaşam kalitesinin azalmasına, morbidite ve mortalitenin artmasına neden olmaktadır. Geriatrik sendromların önlenmesi yaşam kalitesinin iyileştirilmesi ve fonksiyonel bağımsızlığının sürdürülmesinde önemlidir. Bu çalışmada 65 yaş üstü bireylerde iyodinizasyonun geriatrik sendromlar ile ilişkisini saptamak hedeflenmiştir. Yöntem: Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı, Geriatri Bilim Dalı poliklinik ve servisine 16.10.2023-26.12.2023 tarihleri arasında başvuran 65 yaş üzeri, herhangi bir nedenle idrar iyot düzeyi gönderilmiş olan ve onam alınan hastalar çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışmaya dahil edilen hastalara kapsamlı geriatrik değerlendirme yapılarak idrar iyot düzeyi ve geriatrik sendrom arasındaki ilişki kesitsel olarak incelenmiştir. Bulgular: Bu çalışma mevcut literatür incelendiğinde idrar iyot düzeyi ve geriatrik sendrom ilişkisinin değerlendirildiği ilk çalışmadır. Değerlendirilen 418 hasta idrar iyot düzeyine göre ikiye ayrılmıştır. İdrar iyot düzeyi normal olan ve idrar iyot düzeyi yetersiz olan gruplar arasında geriatrik sendromlar açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır. Çalışmanın ikincil amaçlarından olan geriatrik sendrom sıklıkları da genel popülasyona benzer olarak gözlenmiştir. Sonuçlar: İyot eksikliği, erişkin kişilerde guatr, hipotiroidizm, mental fonksiyon bozukluğu riski gibi hastalıklara yol açabilmektedir. Bu çalışmada idrar iyot düzeyi ile geriatrik sendrom arasındaki ilişkinin saptanması amaçlanmıştır. Yapılan çalışmada idrar iyot düzeyi ile geriatrik sendrom açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
Introduction: As life expectancy increases in the world, the frequency of geriatric syndromes also increases. Geriatric syndromes cause a decrease in the quality of life and an increase in morbidity and mortality in the elderly. Preventing geriatric syndromes is important in improving quality of life and maintaining functional independence. This study aimed to determine the relationship between iodination and geriatric syndromes in individuals over the age of 65. Method: Patients over the age of 65 who applied to the outpatient clinic and service of Ankara University Faculty of Medicine, Department of Internal Medicine, Department of Geriatrics between 16.10.2023 and 26.12.2023, whose urine iodine level was sent for any reason and whose consent was obtained, were included in the study. A comprehensive geriatric evaluation was performed on the patients included in the study, and the relationship between urinary iodine level and geriatric syndrome was examined cross-sectionally. Results: This study is the first study to evaluate the relationship between urinary iodine level and geriatric syndrome when the existing literature is examined. The 418 patients evaluated were divided into two according to urine iodine level. No statistically significant difference was detected in terms of geriatric syndromes between the groups with normal urine iodine level and those with insufficient urine iodine level. Geriatric syndrome frequencies, which was one of the secondary objectives of the study, were also observed to be similar to the general population. Conclusions: Iodine deficiency can lead to diseases such as goiter, hypothyroidism, and risk of mental dysfunction in adults. This study aimed to determine the relationship between urine iodine level and geriatric syndrome. In the study, no statistically significant difference was found in terms of urine iodine level and geriatric syndrome. KeyWords: Elderly, Geriatric Syndrome, Iodinization