Metastatik küçük hücre dışı akciğer kanserinde pan-immün-inflamasyon değerinin prognostik önemi
Prognostic significance of pan-immune-inflammation value in metastatic non-small cell lung cancer
  1. Tez No: 854328
  2. Yazar: MUHAMMET KOCABAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CENGİZ KARAÇİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Akciğer kanseri, metastaz, KHDAK, pan-immun-inflamasyon değeri, inflamasyon, Lung cancer, metastasis, NSCLC, pan-immune-inflammation value, inflammation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Metastatik küçük hücreli dışı akciğer kanser tanılı hastalarda inflamasyon belirteçlerinden pan-immun-inflamasyon değerinin (PIV), progresyonsuz sağ kalım (PFS) ile genel sağ kalım (OS) üzerine olan etkisini ve PFS, OS'yi etkileyen faktörleri araştırmayı amaçladık. Gereç ve yöntem: Çalışma Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dr. Abdurrahman Yurtaslan Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Onkoloji birimine 2010-2022 yılları arasında başvuran evre IV küçük hücreli dışı akciğer kanseri tanılı, 18 yaş ve üstü, driver mutasyon alterasyonu bulunmayan, birinci basamak tedavi almış 121 hasta dahil edilerek oluşturuldu. Pan-immun-inflamasyon değerinin (periferik kan sayımında platelet, nötrofil ve monosit değerleri çarpımının lenfosit sayısına bölünmesiyle elde edilmekte) PFS ve OS üzerine etkisi araştırıldı. Sağ kalımı etkileyen değişkenlerin tespiti tek değişkenli analizde log-rank testiyle, bağımsız iki kategorik grup arasındaki karşılaştırmalar ise ki-kare testiyle değerlendirildi. İstatistiksel olarak anlamlı çıkan parametrelerde, bağımsız prognostik faktörleri saptamak için coxregresyon modeli uygulandı. Bulgular: Evre IV küçük hücreli dışı akciğer kanser tanılı ortalama yaşı 64 olan 121 hastanın %84'ünü erkekler oluşturmaktaydı ve hastaların %86'sında sigara öyküsü vardı. 72 (%59,5) hastada histopatolojik tanı adenokarsinomdu. PIV cut-off değeri 400 olarak belirlendi ve 96 (%79,3) hastada PIV 400 üzerindeydi. Nötrofil lenfosit oranı (NLO) için cut-off 3,5 olarak belirlendi ve 81 (%66,9) hastada NLO 3,5 üstünde saptandı. Çalışmaya dahil edilen hastalarda PIV'in PFS ya da OS ile ilişkisi açısından anlamlı istatiksel fark saptanmadı. Yaşın bağımsız bir prognostik faktör (p=0,036) olduğu belirlendi. OS 65 yaş altı hastalarda 9,5 ay, 65 yaş üstü hastalarda 6,4 ay saptandı. Sonuç: Çalışmaya dahil edilen evre IV küçük hücreli dışı akciğer kanseri tanılı hastalarda PIV'in PFS ya da OS açısından anlamlı istatiksel bir fark oluşturmadığı saptandı.
Özet (Çeviri)
Objective: We aimed to investigate the effect of pan-immune-inflammation value (PIV), a marker of inflammation, on progression-free survival (PFS) and overall survival (OS) and the factors affecting PFS and OS in patients with metastatic nonsmall cell lung cancer. Materials and Methods: The study included 121 patients with stage IV nonsmall cell lung cancer, aged 18 years or older, without driver mutation alterations, who were admitted to the Medical Oncology unit of the University of Health Sciences Dr. Abdurrahman Yurtaslan Oncology Training and Research Hospital between 2010 and 2022 and who received first-line therapy. The effect of the pan-immune-inflammation value (obtained by dividing the count of platelet, neutrophil and monocyte values by the number of lymphocytes in peripheral blood count) on PFS and OS was investigated. The determination of the variables affecting survival was evaluated by log-rank test in univariate analysis and comparisons between two independent categorical groups were evaluated by chi-square test. For statistically significant parameters, cox-regression model was applied to identify independent prognostic factors. Results: Of 121 patients with stage IV non-small cell lung cancer with a mean age of 64 years, 84% were men and 86% had a smoking history. The histopathologic diagnosis was adenocarcinoma in 72(59.5%) patients. PIV cut-off value was determined as 400 and PIV was above 400 in 96(79.3%) patients. The cut-off for neutrophil to lymphocyte ratio (NLR) was set as 3.5 and NLR was above 3.5 in 81(66.9%) patients. There was no significant statistical difference between PIV and PFS or OS in the patients included in the study. Age at diagnosis was found to be an independent prognostic factor (p=0.036). OS was 6,4 months in patients older than 65 years and 9,5 months in patients younger than 65 years. Conclusion: There was no significant correlation between PIV and PFS or OS in patients with stage IV non-small cell lung cancer included in the study.