Farklı biçimsel özelliklerdeki çoktan seçmeli testlerin psikometrik özelliklerinin incelenmesi
Investigation of the psychometric properties of multiple-choice tests with different formal features
  1. Tez No: 854350
  2. Yazar: ARZUHAN KARABACAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH KEZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: çoktan seçmeli test maddesi, farklı biçimsel özellik, psikometrik özellik, multiple-choice test item, different formal properties, psychometric properties
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu araştırmanın amacı farklı biçimsel özelliklere sahip çoktan seçmeli testlerin psikometrik özelliklerinin incelenmesidir. Belirlenen amaç doğrultusunda, 15 maddelik üç farklı biçimsel özelliğe sahip matematik başarı testi oluşturulmuştur. Geliştirilen testler ile Bindak'ın (2005) matematik kaygı ölçeği ve Aşkar'ın (1986) matematik tutum ölçeği 2022-2023 eğitim öğretim yılında Kocaeli ili Dilovası ilçesinde bulunan bir devlet okulunda öğrenim gören 7.sınıf öğrencilerine uygulanmıştır. Ön deneme için 30 öğrenci, asıl uygulama için Desen 1'de 85 öğrenci Desen 2'de 120 öğrencinin katılımı sağlanmıştır. Testler uzmanlara inceletilmiş, gerekli düzeltmeler yapılmıştır. Ön deneme sonuçlarında testlerin KR-20 güvenirlik katsayıları sırasıyla 0.72, 0.67 ve 0.69 olarak bulunmuştur. Verilerin analizinde betimsel istatistikler, test ve madde istatistikleri hesaplanmıştır. Matematik başarı puanı ile matematik kaygı ve matematik tutum puanlarının karşılaştırılması için korelasyon katsayıları kullanılmıştır. Testler arasındaki farkın anlamlığının incelenmesi için ANOVA testi kullanılmış, ikili karşılaştırmalar için varyanslar eşit olmadığından Dunnett C yöntemi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, Desen 1'de aynı gruba uygulanan üç farklı matematik başarı testinden rutin yapılı kısa yazılmış olan formda öğrenciler diğer formlara göre; rutin olmayan uzun formlu testte, rutin olmayan görsel içerikli forma göre daha yüksek başarı göstermişlerdir. Formlar arasındaki başarı farkı incelendiğinde başarı puanlarının farklılaşması incelendiğinde birbirleri ile anlamlı bir farka sahip oldukları bulunmuştur. Matematik başarı puanlarının; matematik tutum puanları ile orta düzeyde pozitif yönlü, matematik kaygı puanları ile orta düzeyde negatif yönlü ilişkisi olduğu tespit edilmiştir. Desen 2'de farklı üç gruba uygulan üç farklı matematik başarı testinden rutin yapılı kısa yazılmış olan formunda öğrenciler daha yüksek başarı göstermişlerdir. Formlar arasındaki başarı farkı incelendiğinde A formu ile B formu ve A formu ile C formu arasındaki başarı puanlarının anlamlı bir biçimde farklılaştığı belirlenmiştir. B formu ile C formundan alınan puanların anlamlı bir fark göstermediği bulunmuştur. Matematik tutum ve matematik kaygı puanlarının farklı test uygulanan gruplar için farklılaşmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the psychometric properties of multiple-choice tests with different formal properties. In line with the this purpose, a 15-item mathematics achievement test with three different formal features was developed. With the developed tests, Bindak's (2005) math anxiety scale and Aşkar's (1986) math attitude scale were applied to 7th grade students studying in a public school in Dilovası district of Kocaeli province in the 2022-2023 academic year. 30 students participated in the pre-test, 95 students in the Design-1 part of the actual application and 120 students in the Design-2 part. The tests were examined by experts and necessary corrections were made. In the pre-tests results, the KR-20 reliability coefficients of the tests were found to be 0.72, 0.67 and 0.69, respectively. Descriptive statistics, test and item statistics were calculated in the analysis of the data. Correlation coefficients were used to compare mathematics achievement scores with mathematics anxiety and mathematics attitude scores. ANOVA test was used to examine the significance of the difference between the tests, and the Dunnett C method was used for pairwise comparisons since the variances were not equal. As a result of the study, among the three different math achievement tests administered to the same group in Design 1, the students showed higher success in the routine structured short written form than in the other forms, and they showed higher success in the non-routine long form test than in the non-routine visual content form. When the success difference between the forms was examined, it was found that they had a significant difference with each other when the differentiation of success scores was examined.It was determined that mathematics success scores had a moderately positive relationship with mathematics attitude scores, and mathematics success scores had a moderately negative relationship with mathematics anxiety scores. In Design 2, students showed higher success in the short, routine form of the three different mathematics achievement tests administered to three different groups. When the difference in success between the forms was examined, it was determined that the success scores between form A and form B and between form A and form C differed significantly. It was found that the scores obtained from Form B and Form C did not show a significant difference. It was determined that mathematics attitude and mathematics anxiety scores did not differ for the groups to which different tests were applied.