Akıllı ve yeşil bina tasarımında lokasyon bazlı verimlilik analizi
Location-based productivity analysis in smart and green building design
  1. Tez No: 854359
  2. Yazar: YÜCEL CEYLAN SAĞIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DENİZ TÜRSEL ELİİYİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Mühendislik Bilimleri, Architecture, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Akıllı bina, Yeşil bina, Yenilenebilir enerji, Verimlilik, Tasarım, Maliyet, Sürdürülebilirlik, Smart building, Green building, Renewable energy, Efficiency, Design, Cost, Sustainability
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İZMİR BAKIRÇAY ÜNİVERSİTESİ
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Akıllı Sistemler Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Akıllı Sistemler Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Sürdürülebilirlik, nesnelerin ve süreçlerin değişebilmesi, buna bağlı olarak da gelişebilme özelliğinin de korunabilmesi ya da bir şeyin varlığını sürdürebilmesi anlamı çıkarılabilmektedir. Endüstri devriminden itibaren hızla gelişmekte olan teknolojiyle beraber, yapıların da çevreye duyarlı ve sürdürülebilir olması önemi kazanmaktadır. Bu anlamda yapılar için akıllı ve yeşil bina kavramları ortaya çıkmıştır. Bu kavramlardan akıllı bina sistemi, modern teknolojinin ve otomasyonun kullanıldığı, enerji verimliliği, güvenlik, konfor ve işlevselliği artırmak amacıyla tasarlanmış binalar için kullanılan bir terimdir. Bu sistemler, çeşitli sensörler, kontrol cihazları ve iletişim altyapıları aracılığıyla bina içi ve dışındaki verileri toplar, analiz eder ve yönetir. Yeşil bina ise, çevresel etkileri en aza indirmek ve sürdürülebilirlik ilkesine uygun bir şekilde tasarlanmış, inşa edilmiş veya işletilen yapılar olarak ifade edilebilir. Bu çalışma sürdürülebilir bina tasarımının önemli iki bileşeni olan akıllı teknolojilerin ve yeşil tasarım prensiplerinin, lokasyon bazlı verimlilik analizi ile nasıl birleştirilebileceğini incelemektedir. Bu bağlamda çalışmanın amacı İzmir bölgesi içerisinde 3 farklı lokasyon seçimi yaparak belirlenen kriterler ışığında 4 kişilik bir aileye yetecek müstakil yapının akıllı ve yeşil bina tasarımına uygun kriterler baz alınarak hazırlanmıştır. Çalışmada yapının tamamı, aynı tip ve malzemeler kullanılarak tasarlanmıştır. Çalışmada kullanılan metodoloji, farklı iklim bölgelerindeki bina performansını değerlendirmek için yerleşim analizleri ve enerji simülasyonları içermektedir. Elde edilen veriler, bina yerleşiminin özellikle yenilebilir enerji kaynakları faktörüyle enerji tüketimi, güneş ışığı kullanımı ve rüzgâr etkileşimleri üzerinde belirgin bir etkisi olduğunu göstermektedir. Bu analiz, tasarımcılara ve şehir planlamacılarına, bina yerleşimi konusunda dikkatli kararlar alabilmeleri için rehberlik etmektedir. Ayrıca, akıllı bina sistemleri ve enerji verimliliği teknolojilerinin bina yerleşimine göre optimize edilmesinin, enerji verimliliği ve sürdürülebilirlik hedeflerine daha etkili bir şekilde ulaşmada kritik bir rol oynayabileceği sonucuna varılmıştır. Bu tez, gelecekteki bina tasarım projeleri için akıllı ve yeşil stratejilere odaklanmanın önemini vurgulamakta ve sürdürülebilir bir yapı stoku oluşturulması için yönergeler sunmaktadır. Sonuç olarak, yapıların şehrin merkezi, yüksek noktası ve sahil yerleşim noktaları arasındaki verimlilikleri gözlemlenerek, akıllı ve yeşil bina tasarımında lokasyon bazlı verimlilik analizinin önemini vurgulayan kapsamlı bir inceleme sunmaktadır. Tez yazımının başlangıcında düşünülen birtakım bölgesel avantajların konunun bütünü düşünüldüğünde yeterli olmadığı da görülmüştür. Elde edilen bulgular, çevresel etkilerin azaltılması ve enerji verimliliğinin artırılması amacıyla tasarım süreçlerine bilgi sağlamak ve gelecekteki sürdürülebilir bina projelerine ilham vermektedir.
Özet (Çeviri)
Sustainability can be defined as the ability of objects and processes to adapt and, consequently, to sustain the capability of improvement or existence. With the rapid development of technology since the Industrial Revolution, the importance of buildings being environmentally friendly and sustainable has gained significance. In this context, concepts like smart buildings and green buildings have emerged. The term 'smart building system' refers to buildings designed with the use of modern technology and automation to enhance energy efficiency, security, comfort, and functionality. These systems collect, analyze, and manage data both inside and outside the building through various sensors, control devices, and communication infrastructure. On the other hand, a green building can be described as a structure designed, constructed, or operated in a way that minimizes environmental impacts and aligns with the principles of sustainability. This study examines how the two vital components of sustainable building design, namely smart technologies and green design principles, can be integrated with location-based efficiency analysis. In this context, the aim of the study is to design a detached house suitable for a family of four based on smart and green building criteria, considering three different locations within the Izmir region and specific criteria. The entire structure in the study is designed using the same type of materials. The methodology employed in the study includes settlement analyses and energy simulations to evaluate building performance in different climatic regions. The obtained data indicate that building location has a significant impact, particularly on energy consumption, the use of sunlight, and wind interactions, mainly concerning the factor of renewable energy sources. This analysis guides designers and urban planners in making informed decisions regarding building placement. Furthermore, it is concluded that optimizing smart building systems and energy efficient technologies based on building location can play a critical role in more effectively achieving energy efficiency and sustainability goals. This thesis emphasizes the importance of focusing on smart and green strategies for future building design projects and provides guidelines for creating a sustainable building stock. In conclusion, this comprehensive review highlights the efficiency of buildings in central, elevated, and coastal settlement points, emphasizing the importance of location-based efficiency analysis in smart and green building design. The findings reveal that certain regional advantages initially considered at the beginning of thesis writing are insufficient when viewed in the broader context. The results provide information to inform design processes for reducing environmental impacts and increasing energy efficiency, inspiring future sustainable building projects.