COVİD-19 sonrası yüz yüze eğitime geçişle lise öğrencilerinin iyilik hali, öznel iyi oluş ve başa çıkma yollarının incelenmesi
Investigation of high school students' wellness, subjective well-being and ways of coping with the return to face-to-face education after COVID-19
- Tez No: 854360
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YILDIZ ÖZTAN ULUSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: İyilik Hali, Okulda Öznel İyi Oluş, Başa Çıkma, Covid-19, Uzaktan Eğitim, Wellness, Subjective Well-being in School, Coping, Covid-19, Distance Education
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 266
Özet
Bu araştırmanın amacı, Covid-19 sonrası yüz yüze eğitime geçişle kademe değişikliği yaşayan lise öğrencilerinin iyilik hali, okulda öznel iyi oluş ve başa çıkma yolları arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırmada karma yöntem araştırma modeli olan yakınsayan paralel karma desen kullanılmıştır. Araştırmanın nicel kısmında genel tarama modellerinden ilişkisel model kullanılmış ve 2021-2022 Eğitim Öğretim yılının sonunda Kocaeli'nin İzmit ilçesinde bulunan 13 lisede eğitim alan 1026 lise öğrencisi araştırmaya katılmıştır. Araştırmanın nitel kısmında fenomenolojik araştırma yöntemi kullanılmış ve Kocaeli'nin İzmit ilçesinde bulunan liselerde görev yapan 13 gönüllü okul psikolojik danışmanı ve rehber öğretmen çalışmaya katılmıştır. Araştırmanın nicel verilerini toplamak için“İyilik Hali Yıldızı Ölçeği”,“Ergenler İçin Kısa Okulda Öznel İyi oluş Ölçeği”,“Ergenler İçin Başa Çıkma Ölçeği”ve araştırmacı tarafından oluşturulan“Demografik Bilgi Formu”kullanılmıştır. Nicel araştırma sonucu elde edilen veriler SPSS 22.0 paket programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Araştırmanın nitel verilerini toplamak için yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Nitel araştırma sonucu elde edilen veriler MAXQDA 2020 programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Araştırmanın nicel analizi sonucunda toplam iyilik hali ile toplam okulda öznel iyi oluş ve aktif başa çıkma arasında orta düzeyde pozitif yönde, toplam iyilik hali ve olumsuz başa çıkma arasında düşük düzeyde negatif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Toplam iyilik hali ve kaçınan başa çıkma arasında ise istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişkiye rastlanmamıştır. Toplam okulda öznel iyi oluş ile aktif başa çıkma arasında düşük düzeyde pozitif, kaçınan başa çıkma ve olumsuz başa çıkma arasında düşük düzeyde negatif yönde ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Aynı zamanda öğrencilerin iyilik halleri, okulda öznel iyi oluşları ve başa çıkma yollarının bazı değişkenlere göre farklılaştığı sonucuna da ulaşılmıştır. Araştırmanın nitel analizi sonucunda“İyilik Hali”,“Okulda Öznel İyi Oluş”ve“Başa Çıkma”olmak üzere 3 temaya ulaşılmıştır. Nitel ve nicel kısımlara ait analiz sonuçları birleştirilmiş, iki analizin birbiri ile paralel sonuçlarının bulunduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between wellness, subjective well-being in school, and coping strategies of high school students who experienced a grade change with the return to face-to-face education after Covid-19. Convergent parallel mixed design, which is a mixed method research model, was used in the study. In the quantitative part of the study, the relational model, one of the general survey models, was used and 1026 high school students studying in 13 high schools in Izmit district of Kocaeli at the end of the 2021-2022 academic year participated in the study. In the qualitative part of the study, phenomenological research method was used and 13 volunteer school counselors and guidance teachers working in high schools in Izmit district of Kocaeli participated in the study. In order to collect the quantitative data of the study,“Wellness Star Scale”,“Brief Adolescent's Subjective Well-Being in School Scale”,“Coping Scale for Adolescents”and“Demographic Information Form”created by the researcher were used. The data obtained as a result of the quantitative research were analyzed through SPSS 22.0 package program. A semi-structured interview form was used to collect qualitative data. The data obtained as a result of qualitative research were analyzed through MAXQDA 2020 program. As a result of the quantitative analysis of the study, a moderate positive significant relationship was found between total wellness and total subjective well-being in school and active coping, and a low negative significant relationship was found between total wellness and negative coping. There was no statistically significant relationship between total wellness and avoidant coping. A low level positive significant relationship was found between total subjective well-being in school and active coping, and a low level negative significant relationship was found between avoidant coping and negative coping. It was also concluded that students' wellness, subjective well-being in school and ways of coping differed according to some variables. As a result of the qualitative analysis of the research, 3 themes were reached as“Wellness”,“Subjective Well-being in School”and“Coping”. The results of the analysis of the qualitative and quantitative parts were combined, and it was seen that the two analyses had parallel results with each other.