Joints subjected to high loading rates
Yüksek yükleme oranlarına maruz kalan birleşimler
  1. Tez No: 854433
  2. Yazar: ORKUN YAVUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERHAT KADIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Savunma ve Savunma Teknolojileri, Defense and Defense Technologies
  6. Anahtar Kelimeler: Birleştirme teknikleri, yapıştırıcılı birleşimler, balistik test, Joining techniques, adhesive joints, ballistic test
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Savunma Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Savunma Teknolojileri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Birleştirme tekniklerinde, yapıştırma-birleştirme, cıvatalı, hibrit ve çivili gibi çeşitli eklem türleri kullanılır. Bu eklem türleri, belirlenmiş uygulamalara bağlı olarak mekanik ve/veya yapıştırıcı bir şekilde kullanılabilir. Son yıllarda otomotiv, havacılık, uzay ve savunma endüstrileri gibi çeşitli alanlarda artan bir şekilde kullanılan yapıştırma birleştirme, eklem yerlerinde mekanik performansı artırma ve hasar mekaniğinde tahmin edilebilirliği iyileştirme gibi avantajlar sunar. Bu alandaki kritik öneme göre, çalışmamız bu alanlarda kullanılacak diğer eklem türleriyle karşılaştırılarak yapıştırma birleştirmeyi incelemek üzere gerçekleştirilmiştir. Amacımız, yapıştırıcıyla birleştirilmiş tek kollu eklem yerlerinin tekrarlı yüklemelerin performansındaki etkilerini incelemektir. Deneysel ve sayısal yaklaşımları kullanarak, 1.25 gr kütle ve 11.3 gr/cm3 yoğunluğa sahip bir cisim, özel olarak tasarlanmış bir deney düzeneği kullanılarak 279.97 m/s hızla ateşlenmiştir ve tüm deney yüksek hızlı bir kamera ile kaydedilmiştir. Tek lap eklem (SLJ'ler), 6061 alüminyum yapıştırıcı (AA6061) malzemesinden imal edilmiş ve 3M Scotch-Weld™ tarafından üretilen termo-ayarlamlı modifiye epoksi yapıştırıcı film (AF163-2K) ile birleştirilmiştir. Eklem kalınlığı 4 mm ve üst üste binme uzunluğu 15 mm olan eklem, balistik test için 2 atış ve 3 atışa tabi tutulmuş ve ardından kısmi-statik çekme testine tabi tutulmuştur. 2 atış ve 3 atışa tabi tutulan eklemle, etkilenmemiş ve 1 atış yapılan eklem karşılaştırıldığında, 15 mm üst üste binme uzunluğuyla 2 atış yapılan eklemde mekanik bozulma meydana geldiği, 3 atış yapılan eklemde ise deneyin sonunda kopma meydana geldiği bulunmuştur. Teorik bilgiler, deneysel veriler tarafından onaylanmıştır. Girişler, Johnson-Cook deformasyon parametreleri kullanılarak ABAQUS programında analiz edilmiş ve deneysel sonuçlar program içinde sayısal olarak doğrulanmıştır.
Özet (Çeviri)
In joining techniques, various types of joints, such as adhesive-bonded, bolted, hybrid, and pinned joints, are utilized. These joints can be employed mechanically and/or adhesively, depending on their designated applications. Adhesive bonding, a joining technique increasingly employed in recent years across diverse fields including automotive, aerospace, space, and defense industries, offers advantages such as enhancing mechanical performance at joints and improving predictability in damage mechanics. Given the critical importance of this area, our study was conducted to investigate adhesive bonding in comparison to other joint types intended for use in these fields. Our aim is to examine the effects of repeated loadings on the performance of adhesively-bonded single lap joints. Using both experimental and numerical approaches, a projectile with a mass of 1.25 grams and a density of 11.3 grams/cm3 was fired at a specially designed experimental setup at a velocity of 279.97 m/s, and the entire experiment was recorded with a high-speed camera. The single lap joints (SLJs) were manufactured from 6061 aluminum adherend (AA6061) material and were bonded with a thermosetting modified epoxy adhesive film (AF163-2K) produced by 3M Scotch-Weld™. The joints, with a thickness of 4 mm and an overlap length of 15 mm, were subjected to ballistic testing with 2 shots and 3 shots, followed by quasi-static tensile testing. When comparing the joints subjected to 2 shots and 3 shots with the non-impacted and 1 shot impacted ones, it was found that while the joints subjected to 2 shots with a 15 mm overlap length mechanically deteriorated, joints subjected to 3 shots experienced rupture at the end of the experiment. Theoretical information has been confirmed by experimental data. The inputs were analyzed in the ABAQUS program using the Johnson-Cook deformation parameters, and the experimental results were numerically validated within the program.