Fare karaciğerinde ve beyninde MsrB1,, kaspaz-3 ve Gadd4545 ekspresyonuna selenyum metiyoninin etkisi
Effect of selenium methionine on MsrB1, caspase-3 and Gadd4545 expression in mice liver and brain
- Tez No: 854435
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET BÜLENT TURHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Selenium, Selenomethionine, MsrB1, Caspase-3, Gadd45, gene expression
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aksaray Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Selenyum (Se), esas olarak antioksidan özellikleri nedeniyle normal beyin fonksiyonunu koruyan önemli bir eser elementtir. Araştırmalar Se'nin karaciğeri koruma yeteneği de dahil olmak üzere çeşitli biyoaktivitelere sahip olduğunu göstermektedir. Doğal bir organik Se bileşiği olan selenometiyonin (Se-Met), Se'nin ana kimyasal formudur ve yüksek biyoyararlanım, düşük toksisiteye sahip olması nedeniyle de son yıllarda Se çalışmalarında daha çok kullanılmaktadır. Bu çalışmada farenin karaciğerinde ve beyninde MsrB1, Caspase-3 ve Gadd45 genlerinin ekspresyonuna Se metioninin etkisi incelendi. Genlerin ekspresyonunu analiz etmek için SYBR Green gerçek zamanlı polimeraz zincir reaksiyonu (RT-PCR) yöntemi kullanıldı. İstatistiksel veri analizi grafiğini GraphPad Software Inc. Prism 6 yazılımlı bir bilgisayar programı kullanılarak yapıldı. Araştırmamızın bulgularına göre SeMet'in farenin kareciğerinde ve beyninde bu genlerin ekspresyonunda anlamlı değişiklikler tespit edilmiştir. Farenin karaciğerinde ve beyninde bu genlerin ekspresyonuna SeMet'in etkisi ilk kez incelenmiştir. Elde ettiğimiz verilerin revize edilmesi daha geniş çalışmalarla doğrulanması gerekmektedir. Anahtar Kelimeler : Selenyum; Selenometiyonin, MsrB1, Kaspaz-3, Gadd45, gen ekspresyonu.
Özet (Çeviri)
Selenium (Se) is an important trace element that maintains normal brain function, mainly due to its antioxidant properties. Research shows that Se has a variety of bioactivities, including the ability to protect the liver. Selenomethionine (Se-Met), a natural organic selenium compound, is the main chemical form of Se and has been used more in Se studies in recent years due to its high bioavailability and low toxicity. In this study, the effect of selenium methionine on the expression of MsrB1, Caspase-3 and Gadd45 genes in the liver and brain of mice was examined. SYBR Green real-time polymerase chain reaction (RT-PCR) method was used to analyze the expression of genes. Statistical data analysis chart by GraphPad Software Inc. It was done using a computer program with Prism 6 software. According to the findings of our research, significant changes were detected in the expression of these genes in the liver and brain of mice using SeMet. The effect of SeMet on the expression of these genes in the liver and brain of mice was examined for the first time. The data we obtained need to be revised and confirmed with larger studies.