Comparison of the counterterrorism strategies of France, the United States of America and Russia in Africa
Fransa, ABD ve Rusya'nın Afrika'da terör ile mücadele stratejilerinin karşılaştırılması
- Tez No: 854491
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELİM VOLKAN İPEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: İslami terörizm, Terör ile mücadele, Fransa, ABD, Rusya, Afrika, Islamic terrorism, Counterterrorism, France, the USA, Russia, Africa
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
21. yüzyılda İslamcı terörizm, tüm dünyada önemli bir güvenlik ve istikrar tehdidi olarak karşımıza çıkmaktadır. İslamın köktendincilik eğilimini benimsemeyen herkesi hedef alan, küresel bir terörizm olan cihatçı terörizm, sadece az gelişmiş ülkeler için değil aynı zamanda gelişmiş ülkeler için de çok önemli bir güvenlik tehditi oluşturmaktadır. Global Terörizm Endeksi'ne göre (2023), 2022 yılında dünyadaki en ölümcül terör örgütleri IŞİD ve uzantıları, Eş-Şebab, Belucistan Kurtuluş Ordusu ve Cemaat Nusret el İslam vel Müslimin terör örgütleridir. Bu terör örgütlerinin büyük çoğunluğu İslamcı terör örgütleridir. Bu çalışmanın amacı, kendi ülkelerinde ciddi ölümcül İslamcı terör saldırıları yaşayan Fransa, ABD ve Rusya'nın, İslamcı terörizmin gün geçtikçe arttığı ve pek çok zayiata yol açtığı Afrika kıtasında, terörizm ile mücadele stratejilerini incelemektir. Ayrıca bu çalışma, Fransa, ABD ve Rusya'nın Afrika'da İslami terörizm ile mücadele politikaları arasındaki benzerlik ve farklılıklar ile, bu mücadelede başarılı olup olmadıklarını bulmaya çalışmaktadır.
Özet (Çeviri)
In the 21st century, Islamic terrorism emerges as a very important security and stability threat for many countries all over the world. Jihadist terrorism which is a global terrorism targeting everyone who does not adopt the tendency of Islamic fundamentalism poses a very significant security threat not only for underdeveloped countries but also developed ones. According to Global Terrorism Index 2023, the deadliest terrorist groups in 2022 were Islamic State (IS) and its affiliates, al-Shabaab, Balochistan Liberation Army ( BLA) and Jamaat Nusrat Al-Islam wal Muslimeen (JNIM). Most of these terrorist groups are related with Islamic terrorism. The purpose of this research is to examine the counterterrorism strategies of France, the USA and Russia, that experienced serious and deadly Islamic terrorist strikes at their home, in the continent of Africa where Islamic terrorism has been expanding and causing many casualties. Besides, this research is trying to find the similarities and differences between the counterterrorism policies of France, the USA and Russia and their success or failure for combatting Islamic terrorism in Africa.