The role of body shame and social media use in the relationship between self-objectification and disordered eating attitudes in women
Kadınlarda kendini nesneleştirme ve bozulmuş yeme tutumları arasındaki ilişkide beden utancı ve sosyal medya kullanımının rolü
  1. Tez No: 854492
  2. Yazar: CANSU SAĞ
  3. Danışmanlar: DR. ÇİĞDEM KOŞE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Nesneleştirme Teorisi, Kendini Nesneleştirme, Beden Utancı, Bozulmuş Yeme Tutumları, Sosyal Medya Kullanımı, Objectification Theory, Self-Objectification, Body Shame, Disordered Eating Attitudes, Social Media Use
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Nesneleştirme teorisi kadınların yaşantılarını birçok farklı perspektiften değerlendirir ve yaşadıkları problemlere açıklamaya getirmeye çalışır. Bu teori, kadınların toplumda cinsel nesneleştirmeye maruz kaldıklarını ve bu nesneleştiren bakışı içselleştirdiklerini söyler. Kendini nesneleştirme olarak adlandırılan bu durumda kadınlar kendilerini bedenlerinin görünüşü üzerinden tanımlar ve değerlendirirler. Bu sürecin yol açtığı durumlardan biri de yeme bozukluklarıdır. Bu çalışmada kadınlarda kendini nesneleştirme ve bozulmuş yeme tutumları arasındaki ilişkide beden utancı ve sosyal medya kullanımının etkisi incelenmiştir. Bu ilişkiyi incelemek için korelasyon, aracılık ve durumsal aracılık analizleri kullanılmıştır. Araştırmaya 18-30 yaş arası 171 kadın katılımcı katılmıştır. Araştırmada Nesneleştirilmiş Beden Bilinci Ölçeği (NBBÖ), Yeme Tutum Testi Kısa Formu (YTT-26), ve Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği (SMBÖ) kullanılmıştır. Araştırma sonucunda kendini nesneleştirme ve bozulmuş yeme tutumları arasındaki ilişkide beden utancının anlamlı bir kısmi aracılık etkisi bulunmuştur. Ancak sosyal medya kullanımının anlamlı bir durumsal aracılık etkisi bulunamamıştır. Bulgular kendini nesneleştirme ve bozulmuş yeme tutumları arasında anlamlı bir ilişki olduğunu göstermiştir. Ayrıca kısmi de olsa bu ilişkinin anlamlı bir şekilde beden utancı üzerinden açıklanabileceğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Objectification theory evaluates women's lives from many different perspectives and attempts to explain the problems they experience. This theory states that women are exposed to sexual objectification in society and internalize this objectifying gaze. In this situation, called self-objectification, women define and evaluate themselves based on the appearance of their bodies. Eating disorders are one of the causes of this process. This study examines the effects of body shame and social media use on the relationship between self-objectification and disordered eating attitudes in women. Correlation, mediation, and moderated mediation analyses were performed to examine this relationship. A total of 171 female participants between the ages of 18-30 participated in the study. In this study, Objectified Body Consciousness Scale (OBCS), Eating Attitudes Test Short Form (EAT-26) and Social Media Addiction Scale (SMBÖ) were used. A significant partial mediating effect of body shame was found in the relationship between self-objectification and disordered eating attitudes. However, no significant moderated mediation effect of social media use was observed. The findings showed a significant relationship between self-objectification and disordered eating attitudes. The results also revealed that, although partially, this relationship can be meaningfully explained through body shame.