Farklı altyapılı implant destekli protezlerde kanat yerleşimi ve uzunluğunun stres dağılımına etkisinin sonlu elemanlar analizi ile değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of cantilever placement and length on stress distribution in implant supported prostheses with different frameworks via finite element analysis
  1. Tez No: 854490
  2. Yazar: ŞAFAK TANYERİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VOLKAN TURP
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: In different length cantilever bridge prosthesis, different frameworks, distal cantilever placement, mesial cantilever placement
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Farklı kanat yerleşim ve uzunluğuna sahip implant destekli kanatlı köprü protezlerinde altyapı materyali değiştirildiğinde çiğneme kuvvetlerine bağlı olarak altyapı, üstyapı, implant ve çevresindeki kemik dokusunda oluşan etkiyi incelemeyi amaçlayan bu çalışma; 2 farklı kanat uzunluğunda (Distalde ve mezialde 7mm ve distalde 11 mm) , 3 farklı yerleşimde (distalde kanat uzantılı implant üstü köprü protezi, meziale kanat uzantılı implant üstü köprü protezi ve geleneksel implant üstü köprü protezi) ve 3 farklı alt yapı materyali (Cr-Co, Zirkonya ve PEEK) kullanılmıştır. İçerisinde farklı yerleşimlerde konumlandırılan 2 adet titanyum implant, ve bu implantların üzerinde ise titanyum abutmentlar ve Co-Cr, zirkonya ve PEEK alt yapılı restorasyonların bulunduğu 3 boyutlu kemik modelleri, VRMesh yazılımı kullanılarak geometrik olarak dizayn edildikten sonra analizlerinin oluşturulması amacıyla, stl formatında Algor Fempro (Algor Inc., USA) yazılımına iletilmiştir. Toplam 4 çalışma grubu elde edilmiştir. Her analiz modelinde; bukkal tüberküllere bukkolingual yönden 30 derecelik açıyla her kurona 300 N gelecek şekilde oblik kuvvet uygulanmıştır. Analiz sonuçlarına göre, implant destekli sabit protezlerde kanat uzunluğu arttıkça kemikte gerçekleşen çekme ve basma stres değeri; implant, altyapı ve üst yapıda Von Mises stres değeri artmıştır. Farklı altyapı materyalleriyle tasarlanan kanat uzantılı sabit köprülerde altyapıda gerçekleşen stres değerleri büyükten küçüğe doğru sıralandığında Cr-Co, zirkonya, PEEK altyapıda görülmüştür. Alt yapı olarak PEEK tercih edilmesinin kemiğin dayanım kapasitesini aşabilecek yüklere sebebiyet vermediğinden klinik komplikasyonları azaltma açısından tercih edilebileceği görülmüştür. Anahtar Kelimeler : farklı uzunlukta kanatlı köprü protezi, farklı altyapı, distale kanat yerleşimi, meziale kanat yerleşimi ,üç boyutlu sonlu elemanlar stres analizi Bu çalışma, İstanbul Üniversitesi Diş hekimliği Fakültesi ve Ay Tasarım Ltd. Şti.'de gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
With this success, it is aimed to examine the effect on the entire bone tissue of the implants, frameworks, superstructure, implant , depending on the forces, when the framework materials are changed in implant-supported bridge prostheses with different cantilever placement and length; 2 different cantilever lengths (Distal and mesial 7mm and distal 11mm), 3 different placements (distal cantilever implant bridge prosthesis, mesial cantilever implant bridge prosthesis and standard implant bridge prosthesis) and 3 different frameworks materials (Cr-Co, Zirconia and PEEK) were used. 3D bone models containing 2 titanium implants in different locations, titanium abutments and Co-Cr, zirconia and PEEK frameworks models were created geometrically with VRMesh software and then formatted in stl format with Algor Fempro (Algor Inc.,) for analysis. USA) software. A total of 4 groups were formed. In one of his analysis model; Buccolingual studies on buccal tubercules are ready for oblique force of 300 N on each crown at 30 degree angles. According to the analyses, tensile and compressive stress values in the bone along the cantilever length in implant-supported fixed prostheses; Von Mises stress values increased in the implant, frameworks and superstructures. In cantilever fixed bridge prostheses designed with different frameworks solutions, the stress values occurring in the frameworks are available in Cr-Co, zirconia and PEEK frameworks from large to small. It seems that the choice of PEEK as a framework may be preferred in terms of preventing clinical complications, as the bones have not yet been given irreversible loads.