Osmanlı İslamcılığı ve Sebilürreşad Dergisinde İslamî yenilenme tartışmaları
The Ottoman Islamism and Islamic renewal discussions in the journal of Sebilürreşad
- Tez No: 854525
- Danışmanlar: PROF. DR. HANİFİ ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: İslamcılık, Osmanlı İslamcılığı, Sebilürreşad, Yenileşme, Hilafet, Islamism, Ottoman Islamism, Sebilürreşad, Caliphate, Innovation
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu çalışma Osmanlı Dönemi İslamcılık fikirleri ve Sebilürreşad dergisinde İslamcı yenileşmeye dair fikirleri incelemek amacıyla yapılmıştır. Tezimiz giriş, üç bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Giriş bölümünde tezimizin taslağı çizilmiş olup sınırları belirlenmiştir. Birinci bölümde; İslamcılığın tanımları üzerinde durulmuş, kavramın Osmanlı'da geçirdiği tarihi süreç incelenerek etkisinde kalınan fikir adamları mercek altına alınmıştır. İkinci bölümde ise konu Sebilürreşad ekseninde ele alınarak dergi yazarlarının İslamcılık hakkındaki fikirlerine değinilmiştir. Üçüncü bölümde ise Sebilürreşad Dergisi'nde siyasi kavramlar üzerinden yenileşmeye dair fikirler irdelenmiş ve yenileşme faaliyetlerinde sorun olarak görülen“kadın ve eğitim”konuları irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to examine the ideas of Islamism in the Ottoman Period and the ideas of Islamist innovation in the journal Sebilürreşad. Our thesis consists of introduction, three chapters and conclusion. In the introduction part, our thesis has been drafted and its borders have been determined. In the first part; The definitions of Islamism were emphasized, the historical process of the concept in the Ottoman Empire was examined and the intellectuals who were influenced by it were examined. In the second part, the thought of Islamism was discussed in the axis of Sebilürreşad, and the ideas of the journal writers on Islamism were examined. In the third part, ideas about innovation were examined through political concepts in Sebilürreşad Magazine and the issues of“women and education”, which are seen as a problem in innovation activities, were examined.