Matematik öğretiminde web 2.0 destekli aktif öğrenme etkinliklerinin akademik başarı, motivasyon ve tutum üzerindeki etkisi
The effect of web 2.0 supported active learning activities on academic achievement, motivation and attitude in mathematics teaching
  1. Tez No: 854526
  2. Yazar: TUBA YAZICI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ADNAN TAŞGIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Web 2.0 araçları, matematik, akademik başarı, motivasyon, tutum, aktif öğrenme, web 2.0 tools, mathematics, academic achievement, motivation, attitude, active learning
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı matematik öğretiminde web 2.0 destekli aktif öğrenme etkinliklerinin öğrencilerin akademik başarıları, motivasyonları ve tutumları üzerine bir etkisi olup olmadığını incelemektir. Yöntem: Araştırmada ön test son test kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2022-2023 eğitim öğretim yılında Erzurum ili merkez ilçelerinden Palandöken ilçesinde yer alan devlet okullarında öğrenim gören öğrenciler oluşturmaktadır. Araştırmada uygulayıcıdan kaynaklanan hataları elimine etmek için ikinci bir kontrol grubu atanmıştır. Deney grubu 15, birinci kontrol grubu 15 ve ikinci kontrol grubu 18 kişiden oluşmaktadır. Deney grubu ve birinci kontrol grubunda aynı öğretmen, ikinci kontrol grubunda ise farklı bir öğretmen süreci yönetmiştir. Araştırmada veri toplama araçları olarak“Akademik Başarı Testi”,“Matematik Tutum Ölçeği”,“Matematik Motivasyon Ölçeği”ve“Görüşme Soruları”kullanılmıştır. Nicel verilerin analizinde ilişkili örneklem t testi, ANOVA ve ANCOVA kullanılmıştır. Bulgular: Yapılan araştırmada matematik öğretiminde web 2.0 destekli aktif öğrenme etkinlikleri uygulanan deney grubu öğrencilerinin akademik başarı, motivasyon ve tutum testi son test puan ortalamaları ile kontrol grubu öğrencilerinin son test puan ortalamaları arasında deney grubu lehine anlamlı bir farklılık bulunduğu tespit edilmiştir. Web 2.0 destekli aktif öğrenme etkinlikleri ile ilgili öğrencilerin görüşleri ise genel olarak olumludur. Sonuçlar: Araştırmada matematik öğretiminde web 2.0 destekli aktif öğrenme etkinliklerinin öğrencilerin akademik başarıları, motivasyonları ve tutumları üzerinde olumlu bir etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to examine whether web 2.0 supported active learning activities in mathematics teaching have an effect on students' academic achievement, motivation and attitudes. Method: A quasi-experimental design with pre-test post-test control group was used in the study. The study group of the research consists of 7th and 8th grade students studying in public schools in Palandöken district, one of the central districts of Erzurum province, in the 2022-2023 academic year. In the study, a second control group was assigned to eliminate errors arising from the practitioner. The experimental group consisted of 15 students, the first control group consisted of 15 and the second control group consisted of 18 students. The same teacher conducted the process in the experimental group and the first control group, while a different teacher conducted the process in the second control group.“Academic Achievement Test”,“Mathematics Attitude Scale”,“Mathematics Motivation Scale”and“Interview Questions”were used as data collection tools in the study. Paired sample t test, ANOVA and ANCOVA were used to analyse the quantitative data. Findings: In the research, it was determined that there was a significant difference between the academic achievement, motivation and attitude post-test score averages in favor of the experimental group, to whom web 2.0 supported active learning activities were applied in mathematics teaching. Students' opinions about web 2.0 supported active learning activities were generally positive Conclusions: In the research, it was concluded that web 2.0 supported active learning activities in mathematics teaching had a positive effect on students' academic achievement, motivation and attitudes.