Immigrant's identity quest in Jean Rhys's Voyage in the Dark and Andrea Levy's Fruit of the Lemon: A postcolonial study
Jean Rhys'ın 'Karanlıkta Yolculuk' ve Andrea Levy'nin 'Limonun Meyvesi' adlı eserlerinde göçmen kimlik arayışı: Bir sömürgecilik sonrası çalışma
- Tez No: 854556
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NAZILA HEIDARZADEGAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Sömürge Sonrası Edebiyat, Göç, Kimlik Oluşturma, Etnik Kimlik, Kültürel Kimlik, Postcolonial Literature, Migration, Identity Formation, Ethnic Identity, Cultural Identity
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu yüksek lisans tezinde Jean Rhys'in Karanlıkta Yolculuk (Voyage in the Dark) ve Andrea Levy'nin Limonun Meyvesi adlı eserleri incelenmiş ve karşılaştırılmıştır. Sömürgecilik sonrası ve çok kültürlü toplumlarda bireylerin yaşadığı kimlik bunalımı ve kimlik oluşturma çabaları incelenmiştir. Bu tez, her iki romanın kahramanlarının imparatorluk şehirlerinde kültürel kimliklerini korumak için yaşadıkları mücadeleyi ve bu kimlik çatışmasıyla nasıl baş başa kaldıklarını anlatmaktadır. Sömürgecilik sonrası toplumunda bireylerin iç krizleri ve ötekileştirilmesi, toplumsal paradokslarıyla birlikte incelenmektedir. Tezde incelenen romanlar tarih ve coğrafya açısından farklılık gösterse de karakterlerin kimlik krizlerinin ortak yönlerini göstermeyi amaçlamaktadır. Kısaca bu tez, göçmen bireylerin sömürgecilik sonrası söylemde kimlik arayışlarını ve kimlik arayışlarında yaşadıkları zorlukları ve bunların edebiyata nasıl yansıdığını incelemektedir.
Özet (Çeviri)
In this master's thesis, Jean Rhys's Voyage in the Dark and Andrea Levy's Fruit of the Lemon were examined and compared. The identity crisis experienced by individuals in postcolonial and multicultural societies and their efforts to create an identity have been examined. This study describes the struggles of the heroines of both novels experienced in imperial cities to protect their cultural identities and explains how they were left alone with this identity conflict. The internal crises and marginalisation of individuals in the postcolonial society are examined along with the social paradoxes. Although the novels examined in the thesis are from different historical and geographical backgrounds, it is aimed to show the common aspects of the characters' identity crisis. In short, this thesis examines the search for identity of immigrant individuals in a colonial discourse and the difficulties they experience in their quest for identity, and its reflection in literature.