Diasporic figures at home: Metamorphosis of Hanif kureishi's coming-of-age, from hybridity to postethnic narratives
Evinde yabancı olanlar: Hanif Kureishi'nin melezlikten postetnik anlatılara gelişim romanlarındaki dönüşümü
  1. Tez No: 702524
  2. Yazar: HANDE KOLAT
  3. Danışmanlar: PROF. KEMALETTİN YİĞİTER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Hanif Kureishi, Bildungsroman, melezlik, Homi Bhabha, üçüncü alan, Mark Stein, dönüşüm romanları, Hanif Kureishi, Bildungsroman, hybridity, London, Homi Bhabha, Mark Stein
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Hanif Kureishi 'yeni bir tür İngilizlik' kavramını ortaya çıkaran ve kayıt altına alan ilk yazarlardan biridir. İngilizliğin yeni bir türe evirilmesi çok kültürlülük ve kültürel çeşitlilik anlamında toplumun zenginleşmesi ve bu demografik yapının kabul edilmesidir. İkinci nesil göçmen melez bir karakter olarak Kureishi ulusal kimliği kendi deneyimlerine göre yarı İngiliz, yarı Pakistanlı bir karakter olarak yorumlamaktadır. Kureishi çağdaş İngiliz edebiyatına yarı-İngiliz yarı-Pakistanlı ya da Pakistanlı siyahi Asyalı karakterleri tanıtarak onların temsiline ve tanıtılmasına yardımcı olmuştur. Kariyerinde ilerledikçe Kureishi sadece siyahi İngilizlere değil, İngiltere'ye ait ilgisini çeken herhangi bir beyaz ya da siyah karaktere romanlarında, tiyatro oyunlarında ve senaryolarında yer vermiştir. Bu çalışmada Hanif Kureishi'nin çağdaş İngiliz edebiyatı romanları The Buddha of Suburbia (1990), The Black Album (1995) ve Gabriel's Gift (2001) yazıldıkları dönemdeki sosyo-politik, tarihsel, kültürel ve etnik arka planlarıyla beraber incelenmiştir. Bu eserler hem ana karakterlerin hem de Londra'nın olgunlaşma hikayeleri olarak Bildungsroman türünde yazılmıştır, geri planda işlenen olaylar toplumsal gerçekçilik eleştirisi olarak değerlendirilmektedir. Çalışmada Mark Stein'in 'dönüşüm romanı' ve Homi Bhabha'nın 'üçüncü alan' teorisi karakterlerin ve şehrin diyalojik dönüşüm sürecini karşılıklı olarak anlamanın yolunu gösterir. Stein dönüşüm romanı teorisinde Siyahi İngiliz yazarların Bildungsroman türüne odaklandığını ve bu türle hem karakterin oluşumunu hem de şehrin dönüşümünü tasvir ettiklerini vurgular. Homi Bhabha 'üçüncü alan' teorisinde farklı kültürlerin kesişiminde yer alan üretkenliğin kültürel melezlik ve melez kimliklerde meydana geldiğini vurgular. Kureishi'nin bu romanlardaki ana karakterler yaşadıkları topluma veya ailelerine ait 'olmak ya da olmamak' sorununa çözüm aradıkları çok kültürlü bir toplumda öznellik sürecini sorgulamaktadır. Bu eserler ve ana karakterler Post kolonyal Bildungsroman kapsamında incelenerek Hanif Kureishi'nin romanlarında bildungsromanın fonksiyonu tartışılır ve bu karakterlerin tarihsel olarak değişimlerine de bakıldığında Post kolonyal Bildungsromanın arada kalmışlığın, ana karakterin karar verme sürecindeki değişiklikler ve aile birliğinin dağılması gibi konulara örnek teşkil ettiği söylenebilir. Seçilen eserler ele aldıkları konular ve yazıldıkları zaman dilimine göre Siyahi İngiliz Bildungsroman ve Post kolonyal Bildungsroman unsurlarından oluştuğu için öznellik süreci eklektik bir şekilde analiz edilerek incelenmiştir. Aynı zamanda bu araştırmada seçilen romanların kısmen bir triloji olduğu söylenebilir. The Buddha of Suburbia'daki ana karakter Karim Amir diğer iki romanda da görünür ve bu muhtemelen yazarın bu karakterin etnik kökeninin ve toplum tarafından algılanışının nasıl bir değişim gösterdiğini resmetme çabasıdır, çünkü Karim hakkındaki söyleyecekleri henüz ilk romanla bitmemiş ve Karim'in gelişimi ve toplum tarafından zamanla kabul edilip, oyuncu olarak kariyerinde yükselmesi The Black Album'de ve Gabriel''s Gift romanlarında gösterilmiştir. Karim'in diğer romanlarda da görünmesi karakterde, şehirde ve yaşadığı 'ötekilik'te değişim ve gelişim olduğunu gösterir. The Buddha of Suburbia'da Karim'in Londra'da hayatta kalışı, The Black Album'de Karim'in ve Shahid'in arada kalmışlıkları ve Gabriel's Gift'de Karim'in varoluşu gözlemlenir. Karim'in romanlarda gözlemlenen durumları sırasıyla varoluşu, çift bilinçliliği, varlığı ve kabul edilişi Londra'nın çok kültürlülük anlamında kendi gelişimini diyalojik bir süreçte betimleyecek şekilde dönüşür, Karim ve Londra karşılıklı bir süreçten geçer. Bu üç Bildungsroman örneği, Siyah İngilizlerin İngiliz kültürüne nasıl asimile olduklarını değil, varlıklarının İngilizlik kavramını nasıl dönüştürdüğünü gösterir. Ana karakterlerin arada kalmışlıkları ve üçüncü alanları kültürün çeşitliğini artırır ve öznellik süreçleri yaratıcılıklarıyla eşgüdümlü ilerler.
Özet (Çeviri)
Hanif Kureishi is one of the first chroniclers of the notion of new Britishness, which signifies containing multitudes and cultural diversity, and accepting multicultural demographic structure and ethnic differences. Kureishi as a hybrid character interprets the national identity according to his own experiences as a half British, half Pakistani character himself. Kureishi has contributed to contemporary English literature with his second-generation immigrant voice in England with half Pakistani, half-British characters or Pakistani characters, introducing Black British voice in English literature. As time progressed in his career as a writer, playwright and scenarist Kureishi also included white characters in his works as protagonists. This study examines coming of age novels of Hanif Kureishi in Contemporary English Literature and The Buddha of Suburbia (1990), The Black Album (1995) and Gabriel's Gift (2001)- in accordance with the socio-political, historical, cultural and ethnic (Black British /hybrid) backgrounds of the time they were written respectively the novels will be explored. These works are regarded as criticism of the events through social realism in respect of the genre of Bildungsroman, which can be rendered as both maturation stories of the main characters as well as the city of London. In this study Mark Stein's theory of 'novel of transformation' and Homi Bhabha's 'third space' theory will enlighten the way to understand dialogical process of transformation of the characters and the city correlatively. Mark Stein emphasizes that Black British writers focus on the bildungsroman genre and depict both the formation of the character and transformation of the city. Stein focuses on Black British Bildungsroman as a reflection of duality as both transformation of the setting and formation of the protagonist. Bhabha emphasizes the cultural hybridity and hybrid identifications where productivity takes place in the intersection of different cultures. Hanif Kureishi questions the process of subjectivity in a plural society, where the characters quest 'to belong and not to belong' either to their society or family. The function of bildungsroman in Hanif Kureishi's novels is discussed, reading the novels and three main characters in the scope of Postcolonial Bildungsroman, characters and their maturation stories evolve to indicate that postcolonial Bildungsroman is on the stage in terms of representation of the in-between, the change in decision-making of the main character and dissolution of family. Kureishi's selected novels are examined to analyze the process of subjectivity in an eclectic way as the novels are comprised of Black British Bildungsroman and Postcolonial Bildungsroman elements with respect to the themes involved and time period they were set. In this study the novels are also discussed to compose a vaguely trilogy with the appearance of Karim in the next two coming-of-age novels after The Buddha of Suburbia, conceivably with the intention to depict the transformation of his ethnicity as well as its perception in the society. Karim's appearance indicates the change and progress in the character, the setting, and 'otherness' that he experiences. Karim's survival in London, in The Buddha Of Suburbia, Karim's and Shahid's in-betweenness in The Black Album and presence in Gabriel's Gift is seen. The state of survival, double consciousness and presence and acceptance of Karim evolve to depict self-development of London in the sense of multiculturalism in a dialogical process, Karim and London go through a phase in a mutual way. These three examples of bildungsroman do not indicate how Black British assimilated in British culture but how their existence transformed the notion of Britishness. The main characters' in-betweenness and their third space enhance the diversity of the culture and their process of subjectivity go hand in hand with creativity.