Güneş radyasyonu ölçüm verilerinin istatistiksel analizi
The Statistical analysis of the solar radiation measurement datas
- Tez No: 85459
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GALİP OTURANÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Güneş Radyasyonu, Radyasyon Ölçümü, Regresyon Analizi, Angstrom Denklemi, Veri Analizi, Solar Radiation, Radiation Measurement, Regression Analysis, Equation of Angstrom, Data Analysis
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ GÜNEŞ RADYASYONU ÖLÇÜM VERİLERİNİN İSTATİSTİKSEL ANALİZİ Serpil BAYBAGAN Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Matematik Anabilim Dalı Danışman :Yrd. Doç. Dr. Galip OTURANÇ 1999, 44 sayfa Jüri :Yrd. Doç. Dr. Galip OTURANÇ Doç. Dr. Şefik BİLİR Yrd. Doç. Dr. Aşır GENÇ Aylık ortalama günlük global güneş radyasyonu için Angstrom tipi ilişkinin a ve b regresyon katsayıları belirlenmiştir, a ve b sabitleri, farklı aylar için [1980-1998] periyodunda elde edilmişlerdir. Berraklık(açıklık) indeksine esas olan önceden bilinen ve ölçülen güneş radyasyonu değerleri yılın farklı zamanlan için sunulmuştur. Çalışmada Konya İli için global radyasyonun meteorolojik ve astronomik parametrelerinin etkilerinin değişimi gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MS Thesis THE STATISTICAL ANALYSIS OF THE SOLAR RADIATION MEASUREMENT DATAS Serpil BAYBAGAN Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Mathematics Supervisor :Ass. Prof. Dr. Galip OTURANÇ 1999, Page 44 Jury :Ass. Prof. Dr. Galip OTURANÇ Assoc. Prof. Dr. Şefik BİLİR Ass. Prof. Dr. Aşır GENÇ The regression coefficients a and b of Angstrom type correlation for monthly daily average global solar radiation are determined. The two constants a and b are derived for different months during the period [1980-1998]. The clearness index based on predicted and measured values of global daily solar radiation is presented for different seasons of the years. The study depicts the various astronomical and meteorological parameters affecting the global radition in Konya.