Gübre dağıtma makinaları için bilgisayar destekli kontrol sistemi
Computer-aided control system for fertilizer spreader
- Tez No: 85460
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞİRZAD KAHRAMANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Gübre dağıtma makinası, Ağırlık sensörü, Bilgisayar-destekli ölçme, Ölçme sistemleri, Kristalli osilatör, Tek-kararlı multivibrator, Delphi programlama dili. 111, Fertilizer spreader, Measurement systems, Monostable multivibrator, Computer-aided measurements, Crystal oscillator, Delphi programming IV
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Gübre Dağıtma Makinaları İçin Bilgisayar Destekli Kontrol Sistemi İsmail BAYRAKÇI Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektrik-Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Şirzad KAHRAMANLI 1999, Sayfa: 81 Bu çalışmada, gübre dağıtma makinalanmn performanslarının bilgisayar yardımıyla test edilmesi gerçekleştirilmiştir. Çalışma ile daha önceden manuel olarak gerçekleştirilen testler tamamen bilgisayar ortamına aktarılmış, istenilen sonuçlara daha hızlı ve daha güvenilir bir biçimde ulaşma imkanı sağlanmıştır. Bu çalışma, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı bünyesinde yer akn Tarım Alet ve Makinaları Test Merkezi 'nde bulunan mevcut test düzeneği üzerine bina edilmiş ve kullanılan test düzeneğinin günümüz şartlarına uygun olarak modernizasyonu sağlanmıştır. Düzenekteki tartı aletinin sensöründen alman çıkış işaretleri, analog/sayısal (A/S) dönüştürücü devresiyle sayısal işaretlere dönüştürülmüştür. Elde edilen sayısal işaretler; elektronik arabirim devresinde işlenmiş ve kullanıma uygun hale getirildikten sonra giriş/çıkış kartı yardımıyla bilgisayar ortamına aktarılmıştır. Elde edilen veriler üzerinde test için gerekli olan işlemler bilgisayar programı yardımıyla gerçekleştirilmiştir. Gübre dağıtma makinasının performansı hakkında karar vermemizi sağlayacak bilgisayar programı nesneye yönelimli Delphi-3 programlama dili ile yazılmıştır. Bu çalışmada, arzu edilen sonuçlara ulaşılmıştır. Bilgisayar kullanımı ile ölçme işlemi daha kısa sürede gerçekleştirilmiş ve elde edilen verilerin sunumu kolaylaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Masters Thesis COMPUTER-AIDED CONTROL SYSTEM FOR FERTILIZER SPREADER Ismail BAYRAKÇI Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Şirzad KAHRAMANLI 1999, Page: 81 In this study, the test of performance of the fertilizer spreader machines are realized by the help of the personel computer (PC). The first aim of this study is to modernize and update the present test system which was worked manually. Using a computer is being necessary to processed the measurement data faster, easier and more reliable. This study is built on the available test device which is used for the performance test of the fertilizer spreader in the Test Center of Agriculture Machines Department of the Agriculture Ministry. The output signal of the sensor (strain gauge) of the weighing apparatus is converted to digital form by analog/digital converter (ADC) circuit. Then the digital signals are conditioned and processed electronic interface circuit. After that the suitable signals are passed through the input/output card to the computer. Finally, all data are processed by the computer program to obtain appropriate results. The software controls both the functionality of the system and the acguisition of the data as well as analyzing and reporting the results. In this study a user friendly program implemented in object-oriented Delphi programming language. By this study we obtained the desired solutions. This study speed up the measurement time and facilitate data presentation. The computer is used for the control of the connected measurements insturuments and for the storage and presentation of the measurement data.