The effect of strategic planning and managerial effectiveness on organizational performance: A research on Libyan manufacturing organizations
Stratejik planlama ve yönetsel etkinliğin örgütsel performans üzerindeki etkisi: Libya imalat organizasyonları üzerine bir araştırma bir çalışma
  1. Tez No: 854632
  2. Yazar: ISSAM MOHAMED YOUNUS KETANEI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ELİF ÇEPNİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Stratejik Planlama, Yönetsel Etkinlik, Organizasyonel Performans, Libya İmalatı, Strategic Planning, Managerial Effectiveness, Organizational Performance, Libyan Manufacturing
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu tez, stratejik planlamanın ve yönetimsel etkinliğin Libya'daki üretim organizasyonlarının performansı üzerindeki etkisini araştırıyor. Ayrıca, teorik çerçevelerin kapsamlı bir incelemesi yoluyla bu araştırma, yönetsel etkililiğin temel becerileri ve özelliklerinin yanı sıra stratejik planlamanın amaçlarını, sonuçlarını ve ölçüm ölçeklerini incelemektedir. Ayrıca çalışma, güvenilir ölçüm ölçekleri ve titizlikle tasarlanmış bir anket kullanarak örgütsel performans boyutlarını değerlendirmektedir. Aynı şekilde, temsili bir örneklemden toplanan veriler, ölçekleri doğrulamak ve değişkenler arasındaki ilişkileri modellemek için doğrulayıcı faktör analizi ve yapısal eşitlik modellemesi de dahil olmak üzere titiz bir analize tabi tutulur. Ek olarak, bulgular mevcut literatür kapsamında bağlamlandırılarak Libyalı üreticiler için hedeflenen öneriler sağlanıyor ve gelecekteki araştırmalar için yollar çiziliyor.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates the impact of strategic planning and managerial effectiveness on the performance of Libyan manufacturing organizations. Furthermore, through a comprehensive review of theoretical frameworks, this research examines strategic planning's aims, implications, as well as measurement scales, alongside the essential skills and traits of managerial effectiveness. Moreover, the study evaluates organizational performance dimensions, utilizing reliable measurement scales and a meticulously designed questionnaire. In the same way, data collected from a representative sample undergoes rigorous analysis, including confirmatory factor analysis as well as the structural equation modelling, to validate the scales as well as model the relationships between variables. In addition, the findings are contextualized within the existing literature, yielding targeted recommendations for Libyan manufacturers and outlining avenues for future research.