Underground echoes: The resonance of Persian rap as everyday resistance
Yeraltının yankıları: Gündelik direniş olarak Farsça rap'in rezonansı
- Tez No: 854633
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ METİN BÜYÜKKARAKAYA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Antropoloji, Müzik, Anthropology, Music
- Anahtar Kelimeler: Rap, Duygu, Direniş, Müzik, Kültür, Rap, Emotion, Resistance, Music, Culture
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antropoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Antropoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 205
Özet
Bu tez, Farsça rap müziği ve İran toplumu, kültürü ve politikası arasındaki çok yönlü ilişkiyi araştırıyor. Etnomüzikolojik ve antropolojik bakış açılarından yararlanan araştırma, İran rap müzik sahnesindeki duyguların, direnişin ve kimliğin karmaşık etkileşimine dalar. Bu tez, İran'daki genç nüfusunun önemli bir kısmı için sessizce bir isyan nidasına dönüşen rap müziğinin rolüne odaklanmaktadır. Bu çalışma, rap müziğinin İran kültüründeki derin etkisini ortaya çıkarmaktadır. Kültürel Değişimler ve Küresel Etkiler: İran'da genç nesil, Persian rap müziğine yönelmekte ve bu, önemli bir kültürel değişimi yansıtmaktadır. Bu değişim, geleneksel İran değerlerinin küresel kültürel trendlerle birleşmesini yansıtmaktadır. Bu, yeni bir kültürel kimlik ortaya çıkmakta, hem yerel gelenekler hem de dünya çapındaki etkiler tarafından şekillendirilmektedir. Araştırma, James C. Scott'ın 'gizli transkript' kavramı ve Alfred Gell'in sanatı bir eylem biçimi olarak algılayışı gibi teorik çerçevelere dayanmaktadır. İranlı rap müzik hayranlarıyla kapsamlı röportajlar aracılığıyla, araştırma rap müziğinin derin duygusal rezonansını ve sıkı kültürel ve politik bir ortamda sosyal yorum ve direniş için bir araç olarak rolünü ortaya çıkarır. Röportaj verilerinin analizi, Robert Plant Armstrong, John Leavitt ve James C. Scott gibi çeşitli bilim adamlarının bakış açıları aracılığıyla ele alınır. Röportajlar, rap müziğinin gizli duyguları ifade etme, toplumsal normları sorgulama ve dinleyiciler arasında bir topluluk hissi oluşturma platformu olarak nasıl hizmet ettiğini ortaya koyar. Rap müziğinin duygusal boyutu vurgulanırken, dinleyicilerin deneyimlerinin merkezinde huzur, öfke, umut ve otantiklik temaları ortaya çıkar. İranlı rap müziğinin tarihsel bağlamı da incelenir, geleneksel Farsça müziğinden bugünkü kültürel direniş ve kimlik ifadesi aracı olarak evrimine kadar izlenir. Araştırma, küreselleşme ve teknolojinin müzik sahnesi üzerindeki etkilerini ve İran'ın sosyo-politik tarihini, Pahlavi dönemini, İslam Devrimi'ni ve sonraki kültürel muhafazakarlığı da incelemektedir. Röportaj verilerinin ve teorik çerçevelerin karşılaştırmalı analizi aracılığıyla, tez Farsça rap müziğinin bir 'gizli transkript' olarak hareket ettiğini, gizli direniş ve kültürel ifade için bir alan sağladığını göstermektedir. Bu, İran toplumunun duygusal karmaşıklıklarını ve müziğin sosyal değişim için bir katalizör olarak dönüştürücü gücünü aydınlatır. Rap müzik ayrıca, İran'da cinsiyet rollerini zorlamakta anahtar bir rol oynamaktadır ve bu, cinsiyet eşitliğinin daha fazla benimsenebileceği bir geleceği önermektedir. Müzik, İran'da cinsiyet rollerini zorlamakta anahtar bir rol oynamaktadır ve bu, cinsiyet eşitliğinin daha fazla benimsenebileceği bir geleceği önermektedir. Persianian rap müziğinin popülaritesi, İran'daki kültürel politikalara dair sonuçları da beraberinde getirir. Türün artan popülaritesi, daha büyük bir sanatsal özgürlük ve ifade özgürlüğü talebi olduğunu göstermektedir. Bu, İran'daki mevcut kültürel politikaların, özellikle sansür ve sanatsal özgürlük konusundaki politikaların İran halkının beklentileriyle uyumlu olmasını sağlamak için bir fırsat sunar. Şarkı sözleri ve ritimler, toplumsal meseleler için bir ses görevi görüyor ve müziği toplumsal eleştiri için güçlü bir araç haline getiriyor. Müzikle İnsanları Birleştirme: İlginç bir şekilde, Pers rap müziği insanları bir araya getiriyor. Farklı gruplar arasında bir topluluk duygusu yaratıyor ve müziğin toplumsal birleştirici bir güç olabileceğini gösteriyor. Sonuç olarak, bu tez, İran'da Farsça rap müziğinin duygusal ve kültürel boyutlarının kapsamlı bir keşfini sunar. Rap müziğinin kültürel direniş ve kimlik ifadesi olarak bir araç olarak önemini vurgular, toplumsal normları sorgulamada ve dinleyiciler arasında bir topluluk hissi oluşturmada rolünü vurgular. Araştırma, özellikle sansür ve sanatsal özgürlükler konusunda İran'daki kültürel politikaların yeniden değerlendirilmesi gerekliliğini işaret eder.
Özet (Çeviri)
In our study, we're closely examining how rap music has quietly become a rallying cry for a significant part of Iran's youth. It's their secret way of expressing what they can't say out loud and pushing back against the status quo. We're stitching together real-life stories, looking at them through a mix of anthropology of music and resistance theory, to understand how the rhythm and poetry of rap are actually telling Iran's cultural story. The emotions in these songs and among audiences are all over the map—they express frustration, hope and everything in between. It's like a snapshot of what's really going on in the country's heart and soul, sparking a kind of silent rebellion. Our work is shining a light on the double life that Iranian youth and rap music are leading—an underground journey. It's a story that's challenging the political landscape and shaking up the traditional social fabric. Rap's influence is undeniable in nudging Iranian society toward new horizons, and our thesis is just the beginning of a deeper dive into how it's reshaping the way people engage with politics and express their cultural identity.