حاشية حفيد السعد أحمد بن يحيى التفتازاني على شرح الوقاية دراسة وتحقيق (قسم المعاملات المالية)
Ahmed B. Yahyâ El-Herevî Et-Teftaâzânî، Haşiyetu Şerhü'l-Vikaye (muâmelât bölümü) tahkik çalışması / The marginal notes of Al-Hafidh Ahmed ibn Yahya Al-Tafatazani on Al-Waqayah: A study and verification، financial transactions section
- Tez No: 854695
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NAİM HANK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Muâmelât Hukuku, Şerhü'l-Vikâye, El-Haşiyetu Ala Şerhi'lVikaye, El-Hafîd Es-Saad Et-Taftâzâni, Financial Transactions, Sharhul-Wiqayah, Al-Hashiya ala SharhulWiqayah, Ahmed ibn Yahya Al-Taftazani
- Yıl: 2024
- Dil: Arapça
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu çalışmamızda El-Hafîd Es-Saad Ahmed B. Yahya Et-Taftâzâni'nin“El-Haşiyetu Ala Şerhi'l-Vikaye”başlıklı yazma eserin Muâmelât bölümünü tahkik etmeye çalıştık. Bu tahkik çalışmasını iki bölüm üzerinden gerçekleştirdik. Birincisi; yazma eserin yazara atfedildiğini doğrulamayı ve yazarın kişisel ve bilimsel yaşamını bilmeyi içeren bölümdür. İkinci bölüm ise modern bir eser olarak ortaya çıkarmak amacıyla Muâmelât bölümünün tahkik edilmesidir. Bunun üzerine araştırmacı İslam fıkhının kaynaklarına bir yenisini eklemek ve Mütekaddimîn alimlerinin birçoğu hâlâ el yazması halinde olan eserlerini inceleyerek onların sözlerini öne çıkarmaya odaklandı. Dolayısıyla bu çalışmada yazarın metodunu, kişisel ve bilimsel yaşamını incelemek için tümevarım yöntemine başvurulmuştur. Ayrıca yazma eseri modern ve anlaşılır bir biçimde ortaya çıkarmaya çalıştığımız tahkik yöntemini de kullandık. Bu çalışmada ulaştığımız en önemli bulgular şunlardır: El-Hafîd Ahmed B. Yahya El-Taftâzâni'nin H. 916 yılında vefat ettiğini doğruladık. Aksini söyleyenler olsa da El-Hafîd Et-Taftâzâni Şafii mezhebine hâkim bir Hanefi mezhebi mensubudur. Bu husus onun Hanefi mezhebinde zikrettiği ve aktardığı fıkhî görüşlerle ve iki mezhep arasındaki farka değinerek Şafiî mezhebinden bahsetmesiyle vurgulanmaktadır. Yazma eserin ise sahibine atfedildiği yazma eserin kendisi aracılığıyla da doğrulanmıştır. Ayrıca El-Hafîd“El-Haşiyetu Ala Şerhü'l-Vikaye”de ''Şerhü'l-Vikaye'' yazarının fıkhî görüşlerini deliller ve kendi görüşleri ile desteklemiştir. Aynı zamanda zor ve kısaltılmış olan ibareleri şerh etmiştir. El-Hafid el-Taftâzâni, birden fazla âlimin bir beyanını aktardığında, belirli bir ifadeye yönelmeden ifadeleri karşılaştırır. Ayrıca konuları garip veya muğlak kelimelerle açıklamaz, bunun yerine basit ve sık kullanılan kelimeler kullanır. Belirli bir kelimenin kullanılması gerekiyorsa, onun anlamını dil kitaplarından açıklar. Eğer fıkhî bir görüşün ispatı için Kur'an veya Sünnet'ten delil gösterilmesi gerekiyorsa, ayetin veya Peygamber hadislerini tamamını zikretmeden sadece konuyla ilgili kısmını aktarır.
Özet (Çeviri)
In this Study entitled The Marginal Notes of Al-Hafidh Ahmed ibn Yahya Al-Tafatazani on Al-Waqayah: A Study and Verification Financial Transactions Section We aim to determine the subject of the research which focuses on verifying the marginal notes placed on the explanation of Al-Waqayah and elucidating its details. Consequently several issues arise that must be addressed within this context in this study including verifying the manuscript's attribution to the author understanding the personal and scholarly history of the author and reinforcing the sources of jurisprudence by presenting the opinions of early scholars through the verification of their works. Therefor, the researcher concentrated his efforts not only on achieving important goals that may not be limited to verification alone but also found it necessary to prove the year of the author's death and also clarify the author's school of thought that is not universally agreed upon in biographical books. Hence, it is necessary to state that the methodologies followed by the researcher in his methodological inductive research are essential to clarify the author's methodology and personal history, as well as the research methodolog, which facilitates the elucidation of the manuscript from the obscurity of the past as it is still in manuscript form making it difficult to understand its details and contents. The goal is to highlight it in a modern، understandable way that facilitates the benefit and reference for students of knowledge. Consequently the most important results that emerged from this research include the fact that Al-Hafidh Ahmed ibn Yahya Al-Tafatazani was a Hanafi adherent well-versed in the Shafi'i school of thought. He passed away in the year 916 AH. Moreover, the most significant outcome of this research is the enhancement of the jurisprudential library by making the manuscript easy to read and follow after verification.