Epilepsi tanısı olan ve olmayan otizm spektrum bozukluğu tanısı almış çocukların gelişimsel skorlarının incelenmesi
Comparison of developmental scores of children with and without epilepsy diagnosed with autism spectrum disorder
  1. Tez No: 854702
  2. Yazar: BÜŞRA EKŞİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BARIŞ METİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Otizm spektrum bozukluğu, Epilepsi, Gelişimsel Skor, Çocuk Gelişimi, Nörobilim, Autism spectrum disorder, Epilepsy, Developmental score, Child development, Neuroscience
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nörobilim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Nörobilim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Araştırmada epilepsi tanısı olan ve olmayan OSB tanılı çocukların gelişimsel skorlarının karşılaştırılması amaçlanmıştır. Literatürde çocuklar ile yapılmış, OSB veya epilepsi tanısını farklı açılardan inceleyen sayısız çalışma mevcuttur. Bununla beraber OSB ve epilepsi birlikteliğini konu alan çalışmalar sınırlıdır. Ancak bu araştırmalarda OSB'ye eşlik eden epilepsi tanısının, çocukların genel gelişim skorları ile OSB'ye özgü davranışların türü ve şiddetini nasıl etkilediğini konu alan herhangi bir çalışma bulunmamaktadır. Bu durum araştırmanın özgün değerini ortaya koymaktadır. Araştırmada İstanbul ili içerisinde ikamet eden Epilepsi ve/veya OSB tanısı almış 0-6 yaş aralığındaki çocuklardan 56 kişi ile çalışılmıştır.Bu araştırmada veri toplama aracı olarak Demografik Bilgi Formu, Denver II Gelişimsel Tarama Testi ve ABC Otizm Davranış Kontrol Listesi kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda, demografik bilgi formuna göre OSB'ye eşlik eden epilepsi tanısının görüldüğü çocuklarda OSB tanısı 31 aydan sonra konulurken, sadece OSB tanısının görüldüğü çocuklarda OSB tanısı daha çok 19-24 ay döneminde konulmaktadır. Ancak OSB'ye eşlik eden epilepsi tanısının kardeş sayısı, kaçıncı çocuk olduğu, akraba evliliği varlığı, ailede tıbbi hastalık öyküsü, ilaç kullanma durumu ve çocukların yaş ortalaması değişkenlerine göre OSB tanısına herhangi bir etkisi saptanmamıştır. Denver II Gelişimsel Tarama Testi'ne göre OSB grubunun ince motor ve kaba motor alanlarındaki kronolojik yaşlarına göre gecikmelerinin, OSB + epilepsi grubundan daha yüksek olduğu saptanmıştır. Ancak çocukların kişisel sosyal ve dil gelişimi puanlarında tanıya göre anlamlı farklılık oluşturmadığı saptanmıştır. Alanyazı incelendiğinde, araştırma bulgumuzda yer alan otizmli çocukların ince motor ve kaba motor becerilerinin düşük olması literatürle uyumluluk göstermektedir. ABC Otizm Davranış Kontrol Listesine göre OSB + epilepsi grubunun dil becerileri puanları ile sosyal ve öz bakım puanlarının, OSB grubundan daha yüksek olduğu saptanmıştır. Ancak çocukların duyusal, ilişki kurma, beden ve nesne kullanımı puanlarında tanıya göre anlamlı farklılık oluşmadığı saptanmıştır. Alanyazında yer alan çalışma bulgularında otizmli çocuklarda görülen epilepsi tanısının dil becerileri ile sosyal ve öz bakım becerilerindeki gerileme ile ilişkili olduğu yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to compare the developmental scores of children diagnosed with ASD with and without epilepsy. In the literature, there are numerous studies conducted with children that examine the diagnosis of ASD or epilepsy from different perspectives. However, studies on the association of ASD and epilepsy are limited. There are no studies on how the diagnosis of epilepsy accompanying ASD affects children's general development scores and the type and severity of ASD-specific behaviors. This situation reveals the unique value of this study. The sample group of the study consisted of 56 children aged 0-6 years diagnosed with epilepsy and/or ASD, residing in Istanbul. This study is conducted with Demographic Information Form, Denver II Developmental Screening Test and ABC Autism Behavior Checklist as data collection tools. As a result of the study, Demographic Information Form shows that ASD is diagnosed after 31 months in children with epilepsy accompanying ASD, whereas in children with ASD alone, time of diagnosis is between 19-24 months. However, the diagnosis of epilepsy accompanying ASD did not have any effect on the diagnosis of ASD according to the variables of number of siblings, birth order, presence of consanguineous marriage, medical history of family, medication use and average age of children. According to the Denver II Developmental Screening Test, ASD group's fine motor and gross motor delays, according to the children's chronological ages, were found to be higher than those of the ASD + epilepsy group. However, diagnosis of epilepsy did not show any significant difference in children's personal social and language development scores. When the literature is examined, the low fine motor and gross motor skills of children with autism in our research findings are consistent with the literature. According to the ABC Autism Behavior Checklist, the language skills scores and social and self-care scores of the ASD + epilepsy group were higher than those of the ASD group. However, it was found that diagnosis of epilepsy did not show any difference in the sensory, relationship building, body and object usage scores of the children. The findings of the studies in the literature indicate that the diagnosis of epilepsy in children with autism is associated with regression in language skills and social and self-care skills.