Nodal diffüz büyük b hücreli lenfoma, nos'larda bcl2, myc, p53, cd5 ve cd30 immünohistokimyasal belirteçlerinin prognoza etkisi
Prognostic impacts of bcl2, myc, p53, cd5 and cd30 expressions in nodal diffuse large b cell lymphoma, nos
- Tez No: 854704
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ALİ AYDIN İŞİSAĞ, DR. ÖĞR. ÜYESİ AYÇA TAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: Diffüz büyük B hücreli lenfoma, MYC, BCL2, CD5, CD30, P53
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Amaç: Diffüz büyük B hücreli lenfoma, başka türlü sınıflandırılamayan (DBBHL,NOS) olgularında BCL2, MYC, CD30, CD5 ve P53 ekspresyonlarının saptanması, bu belirteçlerin hastaların prognostik verileri ile ilişkilerinin incelenmesi ve DBBHL,NOS olgularındaki prognostik değerlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: 2001-2021 yılları arasında tanı almış, tanı anında ekstranodal tutulumu bulunmayan toplam 71 nodal DBBHL,NOS olgusu değerlendirilmiştir. Bu olguların 61'inin klinik prognostik verilerine ulaşılmıştır. Olgularda immünohistokimyasal yöntemle BCL2, MYC, CD30, CD5 ve P53 ekspresyonları çalışılmıştır. Elde edilen bulguların birbirleriyle, klinik ve laboratuvar prognostik parametreleri ile ilişkileri ve sağ kalım süresine etkileri araştırılmıştır. Bulgular: MYC pozitif (p=0,023) ve P53 pozitif olguların (p=0,042) anlamlı, BCL2 pozitif olguların (p=0,073) sınırda anlamlı düzeyde düşük sağ kalım ile ilişkisi saptanmıştır. CD30 pozitif olgular daha yüksek sağ kalım ile ilişkili bulunmuştur (p=0,015). MYC ve P53'ün kötü prognostik etkilerinin diğer belirteçler ve IPI skorundan bağımsız şekilde de bulunduğu tespit edilmiştir. Yüksek ECOG performans skoru, evre, IPI skoru ve LDH seviyesi; 60 yaş da düşük genel sağ kalım ile anlamlı düzeyde ilişkili saptanmıştır. Sonuç: Çalışmamızda MYC ve P53'ün DBBHL,NOS'larda kötü prognozu IPI skorundan bağımsız şekilde öngören belirteçler olarak kullanılabileceği saptanmıştır. Bu iki belirtecin aşırı ekspresyonlarının birlikte görüldüğü olguların daha kötü prognostik ayrı bir grup olarak değerlendirilebileceği öngörülmüştür. MYC ve BCL2'nin aşırı ekspresyonlarının beraber görüldüğü, kötü prognozlu seyreden double-ekspresör olguların belirlenmesi ve bu olgularda translokasyon analizi önerilebilmesi açısından BCL2 pozitifliğinin de araştırılması gerektiği sonucuna varılmıştır. Ayrıca düşük CD3 yoğunluğunun düşük sağ kalım ile IPI skorundan bağımsız ilişkisi saptanmıştır. Prognostik açıdan en anlamlı sonuca ulaşmak için MYC, P53, CD3 ve NCCN-IPI skorundan oluşan yeni bir risk skorlamasının kullanılması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: It was aimed to determine the expressions of BCL2, MYC, CD30, CD5 and P53 in diffuse large B-cell lymphoma, not otherwise specified (DLBCL,NOS) to examine the relationship of these markers with the prognostic data of the patients and to determine their prognostic values in DLBCL,NOS cases. Material and methods: A total of 71 nodal DLBCL,NOS cases diagnosed between 2001 and 2021 with no known extranodal involvement at the time of diagnosis were evaluated. Clinical prognostic data were obtained in 61 of these cases. BCL2, MYC, CD30, CD5 and P53 expressions were performed by immunohistochemical method. The relationships between immunohistochemical data and clinical prognostic parameters, also their effects on overall survival were investigated. Results: It was observed that MYC positive (p=0.023) and P53 positive cases (p=0.042) had significantly worse overall survival (OS). BCL2 positive cases were found to be associated with worse OS than BCL2 negative cases (p=0,073). CD30 positive cases had significantly better overall survival (p=0.015). It was found that the poor prognostic impacts of MYC and P53 were independent of other markers and IPI score. In addition, cases that are >60 years of age, that have high LDH level, ECOG performance score, stage, IPI score;